Nem sikerült Trumpot beérniük republikánus kihívóinak

Nem sikerült Trumpot beérniük republikánus kihívóinak

Donald Trump amerikai elnök leköszön beszéde közben (Fotó: The White House / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump jelen sem volt az első republikánus előválasztási vitán, mégis ő jött ki a legjobban belőle az elemzések szerint. A jelölteket eleve a büntetőeljárásokkal szembenéző volt elnök személye osztotta meg, de az abortuszjogok és a klímaváltozás szintén törésvonalat jelentettek. Nyolcan is összejöttek azért Milwaukee-ben, hogy megszorongassák a milliárdost, de egyelőre nem jártak sikerrel.

A brit baloldali The Guardian szerint a vita egyik fő meglepetését a biotechnológiai vállalkozó, Vivek Ramaswamy mezőnyből való kiemelkedése jelentette. Ramaswamy harcos lendülettel szállt bele a többi jelöltbe, egyben Trump-szerű kívülállónak mutatta magát. A harmadik helyen álló jelölt kijelentette, hogy az összes többi republikánus jelöltet az adományozók vették meg, fizették ki. Arra a kérdésre, hogy az emberi tevékenység okozta-e a klímaváltozást, egyik jelölt sem tette fel a kezét. Ramaswamy viszont még keményebben fogalmazott: szerinte fel kell szabadítani az amerikai energiát, felkarolva ezzel az atomipart. A hawaii erdőtüzek és a kaliforniai áradások ugyanakkor sokakat aggasztanak, a Fox News műsorvezetői pedig felvetették, hogy a fiatalok leginkább a klímaváltozás miatt aggódnak. Ramaswamy itt is harcias lendülettel lépett fel, kijelentve, hogy a klímaváltozásról szóló agenda egy hoax (átverés), és a legtöbben valójában inkább halnak meg a rossz klímapolitika, mint a klímaváltozás következményeképp. A jelölt keményen bírálta a volt republikánus alelnök Mike Pence-t, egyben kijelentette, nagyon sötét korban élünk.

A Trump mögött hónapok óta a második helyet elfoglaló Ron DeSantis a vita közben sokszor csak figyelte, ahogy Ramaswamy odaszúr valami keményet, a többiek pedig visszavágnak neki. Bár nincs politikai tapasztalata, szemben vitapartnereivel, Ramaswamy ezt még az előnyére is tudta fordítani, fiatalságát is felemlegetve többek között (1985-ben született.) New Jersey korábbi kormányzója, a Trumpot is hevesen támadó Chris Christie 2016-ban még Marco Rubiót nevezte robotszerűnek, most pedig Ramaswamyról mondta: az ő képében mintha csak a ChatGPT-t hallaná.

Ramaswamy a többiekkel szemben megengedőbb volt Trumppal és korábbi tanácsadójával, Steve Bannonnal is, a végén pedig olyan mondatokkal zárt: „Isten valós. Két nem létezik. A fosszilis tüzelőanyagok elengedhetetlenek az emberi jóléthez. A fordított rasszizmus is rasszizmus. A nyitott határ nem határ. A szülők határozzák meg, miként kell a gyerekeiket nevelni. A nukleáris család az ember által ismert legnagyszerűbb kormányzási forma. A kapitalizmus kiemel minket a szegénységből.”

Chris Christie azt hangsúlyozta, hogy ha nem állnak ki egy olyan autoriter állam mészárlása ellen, mint amilyen Oroszországé, ők lesznek a következők. Mike Pence is így vélte, korábbi elnökét, Trumpot pedig ezúttal diktátornak nevezte. Ramaswamy viszont úgy vélte, Ukrajna mellett elhanyagolják például a Chicago déli részén élőket. Ron DeSantis ennek mentén kijelentette, hogy ő nem fog csapatokat küldeni Ukrajnába, az Egyesült Államok déli határára viszont igen.

Abortuszügyben is megütköztek, Nikki Haley pedig ódzkodott a szövetségi tiltás ötletétől, szerinte a témában túl nagy a megosztottság. Mike Pence és Tim Scott viszont kiálltak a szövetségi tiltás mellett. Utóbbi úgy fogalmazott, hogy nem engedhetik a New Yorkhoz, Kaliforniához és Illinois-hoz hasonló államokat, hogy igény szerint bárkinek lehetővé tegyék a terhességmegszakítást.

Ramaswamy rövid idő alatt jutott a tíz százalékos népszerűség közelébe, a vitának is ő volt a távol maradó Trump mellett a legnagyobb nyertese. A második helyen álló DeSantis nem tudott igazán jelentős lenni, a többiek pedig jóval kisebb eséllyel szállnak versenybe.

Donald Trump eközben a Fox Newsról kirúgott Tucker Carlsonnak adott interjút, a beszélgetés nem sokkal a tévévita kezdete előtt jelent meg a Twitteren. A volt elnök arról beszélt, semmi szüksége az olyanok támadásaira, akiknek nem is kellene indulniuk. Kijelentette továbbá, hogy attól tart, a baloldal megpróbálja majd őt meggyilkolni. Trump szerint a demokrata oldalon rengeteg gyűlölet van, és még a polgárháborúba való sodródást is el tudja képzelni. De hozzátette azt is, hogy remek emberek vannak, akik demokraták, és az Egyesült Államok nagy része fantasztikus emberekből áll. Trump egyben megvédte a tömeget, amely 2021. január 6-án a Capitolium előtt összegyűlt. A volt elnök csütörtökön adhatja fel magát demonstratív jelleggel, miután számos ügyben vádat emeltek vagy terveznek emelni ellene.