Nem zsarolhatja tovább a kormány az uniót az Ukrajnának nyújtandó hitel vétójával

Nem zsarolhatja tovább a kormány az uniót az Ukrajnának nyújtandó hitel vétójával

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délután az EU Tanácsa jóváhagyta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelt – írja a 444.hu. 

Erről kedden akartak dönteni a pénzügyminiszterek, de Varga Mihály az akkor napirenden lévő változatot megvétózta. Ezután a többi tagállam nem volt hajlandó szavazni a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról. Márpedig ha azt nem hagyják jóvá még az idén, akkor Magyarország kb. 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól esik el.

A magyar kormány azt akadályozta meg, hogy az Európai Bizottság hitelt vegyen fel, amiből az Ukrajnának nyújtott támogatást fedezhette volna.

Most azonban a Tanács bejelentette, hogy írásban a tagállamok mégis jóváhagyták a támogatást, igaz, ez egy másik változata a rendeletnek, mint ami kedden a pénzügyminiszterek előtt volt. A mostani változat kimondja, hogy a támogatást jövőre részletekben mindenképpen elutalják, de azt még nyitva hagyják, hogy milyen módon szedik össze a pénzt. Ezzel gyakorlatilag elvágták Magyarországot attól a lehetőségtől, hogy a vétójukkal zsarolják az uniót.

A mostani határozatot a magyar kormány is megszavazta.