Megint bajba került a kínai botránycég, az Evergrande

Megint bajba került a kínai botránycég, az Evergrande

Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége. MTI/EPA/Jerome Favre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huj Ka Jen, a China Evergrande Group kínai ingatlanpiaci óriás elnöke, illetve a cégcsoport kommunista párttitkára házi őrizetbe került – írta meg a BBC. A cég egyelőre nem tudja teljesíteni a kötelezettségeit, a cég részvényeinek értékesítését pedig felfüggesztették a hongkongi tőzsdén. 

A 2021-ben egyszer már bajba került Evergrande áll az évek óta tartó kínai ingatlanpiaci válság középpontjában. Szeptember 25-én az Evergrande Kínán belül működő cége, a Hengda Real Estate bejelentette, hogy képtelen törleszteni mintegy 4 milliárd jüanos adósságát. A cég jórészt kínai polgárok felé tartozik, akik számára nem készültek el a beígért ingatlanok. Augusztusban a cégcsoport csődöt jelentett be az Egyesült Államokban, főleg azért, hogy ne veszítse el külföldi pénzügyi eszközeit.

A kínai külügyminisztérium nem hajlandó nyilatkozni a világ legjobban eladósodott ingatlanfejlesztő cégével kapcsolatban, de Huj Ka Jen mellett más vezető pozícióban lévő embereket is őrizetbe vettek a kínai hatóságok. Csütörtökön az Evergrande úgy nyilatkozott, hogy Huj Ka Jen „illegális bűncselekmények gyanúja miatt kötelező intézkedéseknek lett alávetve a jogszabályoknak megfelelően”. Salát Gergely Kína-szakértő az Infostartnak elmondta, a kínai állam feltehetően nem hagyja veszni az Evergrande-et, mert az hatalmas problémákat okozna az ország gazdaságában, hiszen sok millió ember van, aki már befizetett a cégnek új lakásra, de azt nem kapta meg. Emellett ott vannak a kifizetetlen alvállalkozók és beszállítók, nem beszélve a cégnek hitelező bankokról, akik egy csőd esetében nem látnának semmit a pénzükből.