Hivatalos: Oroszország elzárja a gázcsapot Lengyelország irányába

Hivatalos: Oroszország elzárja a gázcsapot Lengyelország irányába

Munkások dolgoznak az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyik legnagyobb lengyel online hírportál, az Onet még kedd délután írt arról, hogy az oroszok leállították a gázszállítást Lengyelország irányába. Mostanra kiderült: az oroszok holnaptól tényleg elzárják a Lengyelországba vezető gázcsapot. 

– Az orosz fél egyelőre nem közölte, hogy ez annak az ultimátumnak a beteljesedése-e, amellyel Vlagyimir Putyin a közelmúltban fenyegetett. Múlt pénteken ugyanis lejárt az orosz pénznemben történő gázfizetések rendezésének határideje, és a lengyel kormány nem akart rubelben fizetni – írta a portál, amelynek információi lengyel kormányzati forrásokból, illetve a lengyel állami olaj-és gázipari vállalattól (PGNiG) származtak.

Kedd estére megérkezett a lengyel állami gázvállalat, az PGNiG hivatalos közleménye az ügyről. Ebben azt írták: a PGNiG-t arról tájékoztatta a Gazprom, hogy a Jamal-szerződés szerinti szállításokat teljesen felfüggeszti. Az intézkedés április 27-től, reggel 8 órától lesz érvényben. 

Mint kiderült, a Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba tartó Jamal-Európa földgázvezetéken a gázáramlás szintje kedden magyar idő szerint 16.00 órakor már nulla kilowattóra (kWh) szinten állt, míg ugyanez az adat kedden kora reggel még 52 634 785 kWh/nap volt az Európai Unió (EU) földgázszállító vállalatait tömörítő hálózat adatai szerint.

A PGNiG hozzátette, hogy lépéseket fog tenni a gázáramlás helyreállítása érdekében a Jamal-szerződésnek megfelelően, és a szállítás leállítása a szerződés megszegésének számít, ami miatt kártérítési igényt érvényesíthet.

Az Onet korábban emlékeztetett: nem a Jamal az egyetlen forrás, amelyen keresztül Lengyelország földgázt szerezhet be. Évi több mint 6 milliárd köbméter import érkezik már az idén a swinoujściei LNG-terminálon keresztül, az ország saját forrásból 4 milliárd köbméter gázhoz jut évente, és a május elsejétől működésbe lépő, a balti-államokkal közös interkonnektorokon keresztül is szerezhet földgázt az ország.

Eközben sajtótájékoztatót tartott a lengyel klímavédelmi miniszter, aki elmondta, országa készen áll rá, hogy teljesen elvágja magát az orosz szénhidrogénektől és az olajtól. A Portfolió beszámolója szerint Anna Moskwa hozzátette, hogy a lengyel gáztárolók töltöttsége 76 százalékon van, és jelenleg nincs szükség arra, hogy hozzányúljanak a tartalékokhoz.

A lengyel energiabiztonságért felelős miniszter emellett közölte, hogy a lengyel gázvásárlóknak történő szállításokat nem fogják visszavágni. Hozzátette, hogy a szóban forgó szerződést decemberben egyébként is fel akarták mondani, tehát tudják majd kezelni az orosz döntést.  

Arról is beszélt, hogy a Gazpromtól származó szállításokat más helyekről fogják pótolni. 

Korábban Iwona Dominiak, a Gaz System szolgáltató szóvivője is azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy Lengyelország felkészült az orosz gázszállítás esetleges leállására, és a lakosság semmilyen hiányt nem fog tapasztalni. 

A Kreml még márciusban kiadott egy határozatot, amelyben azt javasolta, hogy az energiahordozókat vásárló vállalatok közvetlenül a Gazprombanknál nyissanak bankszámlát, fizessenek euróban vagy dollárban, amelyet Moszkvában rubelre váltanak át. Az Európai Bizottság viszont azt tanácsolta, hogy az európai földgázvállalatok továbbra is abban a pénznemben fizessenek, amelyben a Gazprommal kötött szerződésben megállapodtak. Ezen szerződések 97 százaléka euróban vagy dollárban határozta meg a fizetési pénznemet.

Lengyelország kedden bejelentette, hogy 50 orosz oligarcha és vállalat, így a Gazprom is szerepel azon a szankciós listán, akik és amelyek újabb büntetőintézkedéssel, a többi között lengyelországi vagyonuk befagyasztásával sújthatók egy április elején elfogadott lengyel jogszabály alapján. A lengyel szankciós törvény független az EU által közösen elfogadott büntetőintézkedésektől – írta az MTI.