Osztrák kitüntetést kap Karikó Katalin

Osztrák kitüntetést kap Karikó Katalin

Karikó Katalin megkapja a Pfizer koronavírus elleni vakcináját (Fotó: Penn Medicine Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Osztrák Iparegyesület 100 éve alapított díjával tüntetik ki Karikó Katalin magyar kutatóbiológust, biokémikust, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját. Egy csütörtöki bejelentés szerint a BioNTech német gyógyszergyár alelnökének és kutatásvezető biokémikusának a nevéhez fűződő lipidtechnológia kifejlesztéséért ítélték oda a Wilhelm Exner-érmet. Az ő szabadalma képezi a harmadik generációs RNS-oltóanyagok alapját, így a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának magját is.

Az indoklás szerint a Pennsylvaniai Egyetemen és a mainzi gyógyszergyártónál is tevékeny kutatónak kollégáival sikerült lipidmolekulákba csomagolnia az érzékeny mRNS-molekulát, és ezeket az apró nanorészecskéket anélkül lehet az állati és emberi szervezetbe fecskendezni, hogy veszélyes immunreakciót váltatnának ki. A technológia nemcsak a Covid-19-vakcinák, hanem más - rák, szélütés, illetve cisztás fibrózis elleni - gyógyszerek bázisát is képezi.

Az Osztrák Iparegyesület (Österreichischer Gewerbeverein, ÖGV) alapítványának díját idén Karikó Katalin mellett az olasz organikus bioelektronika úttörője, Luisa Torsi kapta. Az idei díjazottak "felismeréseikkel nagy jelentőségű ipari fejlesztéseket ösztönöztek, fellendítették a vállalkozói tevékenységet és közvetlen társadalmi hasznot hajtottak" - mondta Stephan Blahut, az ÖGV főtitkára.

A Wilhelm Exner bécsi technikusról, erdőkutatóról, az ÖGV egykori elnökéről elnevezett díjat 1921-ben alapították, eddig 240 feltalálónak, kutatónak és tudósnak ítélték oda, köztük 23 Nobel-díjasnak. A kitüntetés ünnepélyes átadását november 24-re tervezik. (MTI)