„Partra vetett halként tátognak a súlyos állapotú covid-fertőzöttek”

„Partra vetett halként tátognak a súlyos állapotú covid-fertőzöttek”

Fotó: Raed Arafat/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Raed Arafat román belügyi államtitkár, az Országos Sürgősségi Igazgatóság (DSU) vezetője egy drámai videót tett közzé a Facebook-oldalán, melyet a Maros Megyei Sürgősségi Kórházban forgattak. A felvételeken magatehetetlen, nagyon rossz állapotban lévő betegeket látni a túlterhelt kórházban.

Megszólalt egy magyar nemzetiségű sürgősségi orvos, Turucz Emilia is, aki (román nyelven) arról beszél, hogy a kórházban megtapasztalható kegyetlen valóságot látniuk kell az embereknek, mert csak így tudatosodik bennük, hogy nagy a veszély. Az orvos arról beszél, ha nem változik a helyzet, a romániai kórházak telítődni fognak, és nem tudják fogadni és megfelelően kezelni a súlyos állapotú betegeket sem.

– Egyre több a beteg és egyre súlyosabb állapotban jönnek. Az utóbbi két-három hétben kezdődött az esetszámok növekedése, de az utolsó héten exponenciálisan emelkedik. Az a benyomásom, hogy az esetek a covid-zónában sokkal súlyosabbak – nagyon sok olyan beteg van, akik alacsony véroxigénszinttel, nagyon nehéz helyzetben kerülnek be. Sok a fiatal, akiknek nincsenek társbetegségeik.

– Az elmúlt két-három hétben felgyorsultak az események, nagyon nehéz az egészségügyi személyzet számára feldolgozni a páciensek tragédiáit. Bejössz a covid-osztályra, és olyan embereket látsz akik 3-4 napja nem aludtak, mert nem kaptak levegőt. Folyamatosan köhögnek, izgatottak és kimerültek, és kétségbeesett szemekkel néznek rád, hogy segíts. De mi az oxigénen kívül és a protokoll által előírt kezeléseken túl nem tudunk segíteni, csak nézzük, ahogy tátognak partra vetett halként.

– Ezt nagyon nehéz feldolgozni. Naponta vannak tragédiák. Egyik reggel elbeszélgetsz egy 32 éves nővel, látszólag jól van, aztán olyan gyorsan leromlik az állapota, hogy két nap múlva már halott – mondja a videóban az orvosnő.