Szabadlábon védekezhet a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko

Szabadlábon védekezhet a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko

Petro Porosenko volt ukrán elnök a kijevi Pecserszk kerületi bíróság meghallgatásán 2022. január 17-én (Fotó: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazatért Ukrajnába a hazaárulással megvádolt Petro Porosenko. A volt ukrán elnök ezzel csatlakozott Viktor Medvedcsukhoz, akit ugyanezzel az ürüggyel tavaly ősz óta tartanak házi őrizetben. A hatalom szerint a két legnagyobb ukrán ellenzéki párt vezetője hazaáruló és terroristákkal működik együtt, vagy csak így akarja eltenni őket az útjából a mára már az összes potenciális ellenfelét félreállító, a hatalmi ágakat pedig közvetlen ellenőrzése alá vonó, a népszerűségéből folyamatosan vesztő államfő, Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán tragikomédia legújabb fejezetén akár mosolyoghatnánk is, ha nem lenne már egyre abszurdabb mindaz, ami a keleti szomszédunkban történik. Miközben ugyanis Ukrajna állítólag élet-halál harcot vív a szuverenitásáért, és éppen egy mindent elsöprő hatalmas orosz katonai támadásra készül, a hatalmi elit egymás ellehetetlenítésével, kiiktatásával foglalkozik.

Nem véletlenül tweetelte a minap már a kijevi brit nagykövet is, hogy Zelenszkijnek és Porosenkónak inkább a külső fenyegetés elhárítására kellene összpontosítania. Már ha tényleg van ilyen. Az ukrán belpolitikai életre talán még amerikai kollégájánál is nagyobb hatással bíró Melinda Simmons ezzel népiesen szólva belecsapott a lecsóba, hiszen ezzel az intéssel jól ráijesztett Zelenszkijre.

Petro Porosenkót még tavaly december 20-án gyanúsította meg az Állami Nyomozó Iroda akár 15 év börtönnel is sújtható hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel, az ex-elnök azonban éppen külföldön tartózkodott. A hatóságok szerint Porosenko a másik nagy ellenzéki pártot, az Ellenzéki Platform – Az Életért nevű oroszbarát alakulatot vezető Viktor Medvedcsukkal közösen illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, tehát ily módon „terroristákkal” működött együtt. Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minősíti az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei területeken működő szakadár közigazgatásokat, az abban posztot betöltőket pedig „terroristáknak”.

Porosenko magabiztosan szállt le a Varsóból érkező gépről. Már előre bejelentette az érkezését, hozzátéve, hogy a hatalomnak nem lesz mersze letartóztatni őt. – Nem kerülök rács mögé, a hatalomnak ehhez nincs sem bátorsága, sem ereje, sem elszántsága – jelentette ki. Persze, Porosenko azzal sem járt volna rosszul, ha repülőtérről egyenesen a börtönbe viszik. Feltehetően számított is erre, mint ahogy arra is, hogy pártja népszerűségét megdobja e mártír szerep. S nem lehet kétségünk afelől, hogy Zelenszkij arra is készült, hogy letartóztatja vetélytársát. Nem véletlen, hogy Porosenkót a kijevi Zsuljani repülőtéren néhány száz híve mellett az Állami Nyomozó Iroda munkatársai is várták.

Melinda Simmons félreérthetetlen ukáza azonban zavart okozott a gépezetben. Porosenkót rövid időre őrizetbe vették, ám el is engedték, sőt a volt elnök még egy Zelenszkijt lejárató beszédet is elmondott támogatói előtt. Ebben egyebek mellett utalt arra, hogy miközben ő az állam alapjait rakta le, Zelenszkij akkor villákat vásárolt. A reptérről Porosenko egyenesen a Pecserszk kerületi bíróságra hajtott, ahol arról kellett volna dönteni, hogy letartóztatásba helyezik-e, vagy szabadlábon védekezhet. A bíró öt órán át nem jutott ebben dűlőre, és elhalasztotta a döntést. Végül szerdán született meg a döntés: nem rendelte el a bíróság Petro Porosenko előzetes letartóztatását és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét – így nem utazhat külföldre –, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben.

A látványos erődemonstrációnak induló hazatérés így paródiába torkollt. Ennek ellenére elmondható, hogy Zelenszkij nem viccel ellenfeleivel. Bírósági döntés nélkül zárol vagyonokat, szüntet meg televíziós csatornákat, államosít cégeket, vagy blokkol hírportálokat.

Ehhez tavaly az alapvetően tanácsadói hatáskörrel bíró szerv, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) képében az Elnöki Iroda megtalálta a „csodafegyvert” is. Ezzel Zelenszkij egyrészt keménykezű, a „nép ellenségeire” lesújtó elnökként léphet fel, másrészt így nemcsak az ellenségeit, de szövetségeseit is sakkban tudja tartani. S természetesen ezen nem háborodik fel a demokráciára oly érzékeny Nyugat, hiszen Ukrajnának épp elég baja van a rá leselkedő „orosz veszéllyel”.