Rekordméretű tüntetésre készülnek a klímaválság miatt a fiatalok

Rekordméretű tüntetésre készülnek a klímaválság miatt a fiatalok

Fiatalok a klímaváltozás káros hatásai ellen szervezett demonstrációt a bécsi Hofburg palota előtti téren; a globális megmozudlást 2019. március 15-én tartották (Fotó: Jean-Frédéric/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ klímacsúcs idején milliók vonulhatnak utcára mától egy héten át közel 5000 demonstráción a világ 150 országában.

– A klímaválság nem vár, mi sem várhatunk tovább – adták ki a jelszót a globális klímasztrájk szervezői, akik szeptember 20. és 27. között utcára hívnak mindenkit, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a krízishelyzetre. A mostani a harmadik egész világot behálózó megmozdulás, várhatóan azonban ez lesz az eddigi legjelentősebb demonstráció, amelyhez több százezer, merészebb becslések szerint akár több millió fiatal is csatlakozhat.

Elsőként Ausztráliában kezdődtek tüntetések helyi idő szerint péntek reggeltől. A nagyvárosok utcái megteltek demonstrálókkal, a CNN információi szerint Melbourne-ben több mint 100 ezren gyűltek össze, de Sydney, Brisbane és Perth belvárosa is megtelt tüntetőkkel. Ázsia számos nagyvárosában, így Bangkokban is utcára mentek a fiatalok, akik első kézből tapasztalhatják meg a klímaváltozás hatásait. Az emelkedő tengerszint a nagyváros lakóinak otthonát veszélyezteti, az egyre forróbb időjárás gyakran elviselhetetlenné teszi a mindennapokat, amelyen a dengue-láz elszabadulása sem enyhít.

Greta Thunberg on Twitter

Incredible pictures as Australia's gathering for the #climatestrike This is the huge crowd building up in Sydney. Australia is setting the standard! Its bedtime in New York...so please share as many pictures as you can as the strikes move across Asia to Europe and Africa!

Dél-Koreában is tüntetések kezdődtek, a fiatalok elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az ázsiai ország energiaszektorának csupán két százaléka megújuló. Ugyanezt hirdetik a hongkongi tüntetők is, hiszen a városállam csupán egy százalék a megújuló energiák aránya. Indiában a vízhiány került a demonstrációk fókuszában. A világ második legnépesebb országában milliók élnek súlyosan vízhiányos körülmények között.

Európában is megmozdulásokra készülnek az aktivisták. Berlinben a fiatalok reggelre csomópontokat zártak le, és ezrek gyűltek össze a Brandenburgi kapunál, de tüntetnek Strasbourgban és Londonban is, ahol Sadiq Khan polgármester a brit The Guardian napilapnak hangsúlyozta, mindenben a fiatalok mögött áll.

Klímaváltozás: „aki húzza az időt, az magának és a saját gyermekeinek is árt" | Magyar Hang

Hitelből élünk, amit soha nem fogunk tudni visszafizetni, a jövőnk tartalékait használjuk fel - mondják a Fridays for Future nemzetközi klímatüntetés-sorozat magyarországi eseményeinek fő szervezői. Hartmann Johanna és Pribéli Levente biológia szakos egyetemistaként csatlakoztak a Greta Thunberg svéd középiskolás indította globális akcióhoz.

Magyarországon is több városban hirdettek klímasztrájkot a tanulók. A Fridays for Future hazai szervezete Budapesten a Széll Kálmán téren készül „Klímahétnyitó Behalásra”. Az Extinction Rebellion Magyarországgal közös akciójukon arra hívnák fel a figyelmet, hogy „milyen veszély fenyegeti megannyi veszélyeztetett faj mellett az emberiséget is, ha nem lépünk azonnal a változás útjára.”

Csatlakoztatok a tüntetőkhöz több technológiai cég munkatársai is. Az Amazon, a Google és a Microsoft dolgozói közül több ezren sztrájkolnak pénteken, a Google alkalmazottjai a Twiteren hangsúlyozták, a „a technológiai szektor nem zöld”, és ezen változtatni kell.

Klímahétnyitó Behalás | Climate Week Kickoff Die-In

Causes event by Fridays For Future Magyarország and Extinction Rebellion Magyarország on Friday, September 20 2019 with 508 people interested and 129...

A globális demonstrációkat az ENSZ szeptember 23-án induló klímacsúcsához igazították a szervezők, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak a tanácskozáson résztvevő döntéshozókra. Mint ismert, a New York-i eseményre az Egyesült Államokba érkezett a megmozdulások elindítója és szimbolikus alakja, Greta Thunberg. A 16 éves svéd lány tavaly kezdte meg akcióját, minden pénteken az iskolai órái helyett a stockholmi parlament előtt tüntetett, innen jött as mozgalom neve is: Fridays for Future (Péntekek a holnapért).