Románia beelőzött, az átlaghoz mért GDP-jük már meghaladta a magyarokét

Románia beelőzött, az átlaghoz mért GDP-jük már meghaladta a magyarokét

Egy főre jutó GDP a vásárlóerőhöz viszonyítva az Európai Unió országaiban, 2023-ban. (Forrás: Eurostat/Biziday)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Románia vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP-je tavaly meghaladta Magyarországét, és megközelítette a lengyel értéket – írja a Biziday romániai üzleti magazin. Jelenleg Görögország és Bulgária az unió legkevésbé fejlett országa, Magyarország hátulról a hatodik.

Az Eurostat adatai szerint 2023-ban Luxemburg, Írország és Hollandia voltak a leggazdagabb európai nemzetek, míg Franciaország az uniós átlagot éri el, Németország éppen csak meghaladja, Olaszország pedig alatta marad az átlagnak. A lap szerint ez a mutató inkább egy nemzet gazdasági hatékonyságát jelzi, és kevéssé a jólét mérőszáma, mivel ez annak az aránya, hogy mennyit termel egy ország az ott élők számához viszonyítva. Ez tükrözheti az alacsonyabb foglalkoztatási arányt (a déli uniós országok, különösen Olaszország, Görögország, Románia vagy Bulgária esetében) vagy a magasabb nyereségességi arányt (Írország és Luxemburg olyan országok, ahol olyan globális multinacionális vállalatokat jegyeztek be, amelyek igen magas nyereséggel rendelkeznek, de ez nem feltétlenül marad ezekben az országokban).

Ami Romániát illeti, az index 2023-ban enyhe javulást mutat, a 2022-es 76 százalékról 78 százalékra nőtt az uniós átlaghoz képest. Ezzel Románia megelőzte Magyarországot, amely még mindig magas inflációval küzd, és lemarad Lengyelországtól, amelynek GDP-je az uniós átlag 80 százaléka. A magyar bruttó nemzeti össztermék vásárlóerő-paritáson számolva az uniós átlag 76 százalékán áll. A lap szerint ezek csak az előzetes adatai az európai statisztikai hivatalnak – júniusban lehet némi korrekció, ha a tagországok statisztikai hivatalai által jelentett gazdasági teljesítményt újraszámolják.