Sikerült megfékezni az erdőtüzeket Görögországban

Sikerült megfékezni az erdőtüzeket Görögországban

Lángol a növényzet a görögországi Évia-szigeten fekvő Kamatriadesz település közelében 2021. augusztus 10-én. A görögországi erdőtüzek a leginkább Évia szigetét sújtják, ahol már 19 794 hektárnyi terület vált a lángok martalékává (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Spiros Kouros)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A görög és külföldi tűzoltóknak sikerült megfékezniük az erdőtüzeket Görögországban, ahol több mint százezer hektárnyi terület égett le két hét alatt – számolt be az AFP hírügynökség. Törökországban is a napokban sikerült megfékezni az erdőtüzeket, de közben az ország északi részén a rekordmennyiségű csapadék miatt áradás pusztít.

Tegnap óta nincs nagyobb aktív tűzfront, csak szórványos tüzek vannak – jelentette ki  görög tűzoltóság szóvivője a francia AFP hírügynökségnek. A tűzoltók – külföldi kollégáikkal együtt – azonban készenlétben maradnak arra az esetre, ha például Évia szigetén, ahol a legsúlyosabb tűzvész tombolt, vagy a peloponnészoszi Árkádia régióban újra fellángolna valamelyik kisebb tűz. Ugyanis a hétvégére erős szél várható, amely gyorsan újra felszíthatja a lángokat.

Az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) csütörtökön közzétett – MTI által is idézett – adatai szerint több mint 100 ezer hektár terület égett le Görögországban két hét alatt. Eközben a 2008 és 2020 közötti években ugyanebben az időszakban átlagosan évente 2750 hektár pusztult el erdő- és bozóttüzekben a feljegyzések szerint. Utoljára 2007 augusztusában pusztított ennél nagyobb tűzvész, akkor több mint 250 ezer hektár erdő, olajfaültetvény és fenyves lett a lángok martaléka, és 77 ember életét vesztette.

A mostani tűzvésznek három halálos áldozata van. Évia szigetén megsemmisült több száz ház, de komoly károk vannak Árkádiában és Athén környékén is. Az erős szél és a rekord magas hőmérséklet, amely a 47 fokot is elérhette, kedvezett a tűz terjedésének.

Törökország délnyugati részében is több mint két hete erdőtüzekkel küzdenek, bár már csaknem teljesen megfékezték a lángokat. Bekir Pakdemirli török mezőgazdasági és erdészeti miniszter csütörtökön arról számolt be, hogy július 28. óta országszerte 299 tűzfészket azonosítottak, és mostanra sikerült mindegyiket ellenőrzés alá vonni.

Ugyanakkor az MTI szerint péntekre már huszonhét áldozatot követelt Törökország északi részén, a Fekete-tenger partján fekvő Kastamonu, Sinop és Bartin tartományokban pusztító áradás, amit az előző napok heves esőzései idéztek elő.

A beszámoló szerint Kastamonu tartományban 10, Sinopban egy ember vesztette életét. Bartinban egy eltűnt után folyik a kutatás. A bajba jutottakat csónakokkal, helikopterekkel, munkagépekkel mentik a hatóságok. Többeket a házuk tetejéről szállítottak el. A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint eddig több mint 1720 embert menekítettek ki.  A munkálatokban a katonaság és a parti őrség is részt vesz. Kastamonuban 112, Sinopban pedig 86 falu maradt áramellátás nélkül. Az energiaügyi minisztérium közlése szerint a régióban mintegy 30 ezer ügyfelet érint az áramkimaradás.

Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtök éjszaka a régióba látogatott. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy ez a legsúlyosabb áradás, amit valaha látott. Murat Kurum török környezeti és városfejlesztési miniszter jelezte, hogy hozzáláttak a károk felméréséhez.

Az ár gépkocsikat sodort el, és számos épületet súlyosan megrongált. A földcsuszamlások miatt pedig utak váltak járhatatlanná, hidak omlottak össze.
Bekir Pakdemirli mezőgazdasági és erdészeti miniszter csütörtökön a sajtónak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy pénteken és szombaton is folytatódik az esőzés, tehát „a kockázat továbbra is fennáll”. A térségben szerdán rekordmennyiségű csapadék hullott, az éves mennyiség mintegy harmada. Bartinban esett a legtöbb, helyenként 400 liter négyzetméterenként.