Spanyolország enyhít a szigorításon

Spanyolország enyhít a szigorításon

Az új koronavírus okozta megbetegedésben szenvedőknek kialakított szükségkórház a madridi Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2020. április 2-án (Fotó: MTI/AP/Manu Fernández)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány ágazatban enyhít a koronavírus terjedése miatt bevezetett szigorításon Spanyolország, így például a gyárakban, az építkezéseken és egyes szolgáltatásokban a dolgozók visszatérhetnek a munkahelyeikre, de be kell tartaniuk a szigorú biztonsági irányelveket. A többieknek viszont továbbra is otthon kell maradni – olvasható a BBC honlapján.

A szaktárca tájékoztatása szerint a korábbi napokhoz képest kevésbé emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, hétfőn 3477, vasárnap 4167, szombaton 4830 új esetet regisztráltak. Eddig 169 496 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. Napi szinten csökkent az elhunytak száma is, hétfőn 517-en veszítették életüket a fertőzés következtében a vasárnapi 619 és a szombati 510 után. A vírus okozta Covid-19 megbetegedésben 17 489-en haltak meg.

Mérséklődött a gyógyultak számának növekedése az elmúlt napokhoz viszonyítva, hétfőn 2336, vasárnap 3282, szombaton 3441 felépült páciensről számolt be az egészségügyi tárca. A járvány január végi kezdete óta 64 727-en győzték le a kórt.

Hétfőtől a kormány felfüggesztette a március 27-én bevezetett korlátozások egy részét, és lehetővé tette, hogy újból megnyissák azon munkahelyek egy részét is, amelyek alkalmazottai otthonról nem tudnak dolgozni. Az enyhítésről szóló döntést már vasárnap közölték.

– Még messze vagyunk a győzelemtől – mondta Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn. – Mindannyian szívesen visszatérnénk az utcára, de még messze vagyunk a háború megnyerésétől.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a döntés előtt szakértőkkel konzultáltak. Azt is megjegyezte, hogy Spanyolország még nem lépett be a koronavírus elleni küzdelem „második szakaszába”, amikor további lazításokra kerülhet sor. Ez még legalább két hét lesz, és nagyon fokozatosan kerülhet csak rá sor – tette hozzá.

A mostani enyhítés sem általános a megadott iparágakban sem, az építkezések közül például csak azok indulhatnak újra, amelyek a lakosoktól távol zajlanak. A spanyol közszolgálati televízióban (TVE) elhangzott becslés szerint országosan mintegy 2 millió munkavállaló tér vissza a munkába ezekben a napokban.

A tömegközlekedést használóknak tízmillió szájmaszkot fognak kiosztani.

A kabinet még vasárnap közzétett egy gyakorlati útmutatót a fertőzés kockázatának mérséklésére a munkavállalók és a munkáltatók számára, amelyben egyebek mellett javasolja a fokozatos ki- és beléptetést a munkahelyeken, illetve a tömegközlekedés helyett az egyéni közlekedés előnyben részesítését a munkába járáshoz, amennyiben megoldható.

Spanyolországban március közepe óta szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokkal, oktatási intézmények és egyebek mellett üzletek, éttermek bezárásával járó szükségállapot van érvényben, amelyet a törvényhozás csütörtökön meghosszabbított április 25-én éjfélig.