Rátaláltak Suhajda Szilárdra, mentőakciót indítanak

Rátaláltak Suhajda Szilárdra, mentőakciót indítanak

Suhajda Szilárd (Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudjuk hol van Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat – közölték Suhajda Szilárd Facebook-oldalán magyar idő szerint csütörtök este. A magyar hegymászó célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése volt „tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül, ám szerda óta nem érkezett hír róla, a nyomkövetője sem működött. 

A bejgyzésben azt írták, hogy a háttércsapat még aznap este felvette a kapcsolatot a hegymászó alaptábori logisztikáját biztosító expedíciószervező ügynökséggel, hogy előkészítse a vélhetően fáradt mászó támogatását. Ezután minden, a hegyen még fent lévő expedíciós ügynökséggel kapcsolatba léptek és megfeszített erővel kezdtek azon dolgozni, hogy Suhajda Szilárdot felkutassák és biztonságban lehozzák. Bíztak abban, hogy Szilárd önerőből le tud ereszkedni a Déli-nyereg 8050 méteres magasságára. A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá. „A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – mondta a bejegyzés szerint Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nem csak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a felesége is. 

A magyar hegymászó műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról – közölte csütörtök éjjel a küldetés kommunikációját segítő Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal. A bejegyzésben azt írták, hogy a hegymászó műholdas követője nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. – A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett. 

„Azt nem tudjuk, hogy Suhajda elérte-e a csúcsot, de azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy ő az a hegymászó, aki „tiszta mászással” eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló. Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény” – írták róla a bejegyzésben.

Címkék: Suhajda Szilárd