Szijjártó Péter: Szurkolunk Erdogannak

Szijjártó Péter: Szurkolunk Erdogannak

Szijjártó Péter Ankarában (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormányzati támogatással, magyar fejlesztésű orvostechnikai eszközök válnak elérhetővé a mintegy 85 milliós Törökország piacán, ami nem jöhetett volna létre a két ország stratégiai együttműködése nélkül – közölte Szijjártó Péter szerdán Ankarában.

A külügyminiszter a Medicor magyar egészségipari vállalat törökországi üzemének átadásán arról számolt be, hogy a több mint 800 millió forint értékű beruházással megépült létesítményben csecsemők ellátásához szükséges inkubátorokat fognak gyártani. A projektet a kormány 480 millió forinttal támogatta, s a működés már az idei év második felében megkezdődik. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközileg is versenyképes cég a gyártás mellett komoly kutatás-fejlesztési tevékenységet is Ankarába telepít, ahol magyar és török mérnökök úttörő és világszinten egyedülálló fejlesztési munkát fognak folytatni, hogy a koraszülöttek ellátása még hatékonyabb legyen. Szijjártó Péter üdvözölte, hogy a ceremónián öt másik magyar orvostechnikai vállalat képviselői is részt vettek, akik mind kedvet kaptak a belépéshez az ország 85 milliós piacára, ezt pedig a török kormány is maximális támogatásáról biztosította. – Támogatjuk, hogy magyar vállalatok az exportpiacaik növelése érdekében külföldön is beruházzanak, gyárakat építsenek. Az új exportpiacok újabb bevételeket hoznak, és az újabb bevételek nyomán a magyar gazdaság erősödik – fogalmazott, hozzátéve, hogy a külföldön beruházó vállalatok hazautalt profitja pedig Magyarországon hoz létre újabb beruházásokat és újabb munkahelyeket, ezáltal a magyar vállalatok külpiaci sikerei végső soron a magyar gazdaságot erősítik.

A miniszter rámutatott, hogy mindez nem jöhetett volna létre a stratégiai szintű magyar-török politikai és gazdasági együttműködés nélkül, amely sikertörténetből mindkét fél sokat profitált már eddig is. Példaként említette, hogy idén eddig 19 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelmi forgalom, és csúcsot döntött a Magyarországra irányuló török export is. – Török vállalatok folyamatosan hajtják végre beruházásaikat Magyarországon, hozzák létre százszámra a munkahelyeket. És most már elmondhatjuk, hogy a magyar vállalati beruházások is megindulnak itt, Törökországban – mondta. Érintette a világ előtt álló egészségügyi kihívásokat is, amelyek szükségessé teszik az ellátás hatékonyságának javítását. Leszögezte, hogy ehhez folyamatos fejlesztések, minél korszerűbb orvosi eszközök kellenek. – Büszkék vagyunk arra, hogy az egészségiparban, az orvosi eszközök gyártásában Magyarország a világ élvonalába tartozik. Büszkék vagyunk arra, hogy a világ számos pontján használják a magyar egészségügyi berendezéseket a gyógyításhoz, és mivel a magyar gazdaság exportorientált gazdaság, ezért a kormány támogatja az exportképes ágazatok további versenyképesség-növelését – mondta.

Szijjártó Péter a török ipari és technológiai miniszter jelenlétében beszélt arról is, a magyar kormány szurkol azért, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja sikerrel szerepeljen a közelgő választáson, mivel az ő nevéhez fűződik a fordulat, amelynek nyomán új dimenzióba került a két ország kapcsolata. – A magunk részéről szeretnénk, ha ezt a munkát az elkövetkező időszakban is folytatni tudnánk. Ezért a hátralévő tizenegy nap küzdelmeihez kitartást és sok sikert kívánunk önöknek! – közölte.

(MTI)

 

Címkék: Szijjártó Péter