Szjevjerodonyeck hamarosan eleshet

Szjevjerodonyeck hamarosan eleshet

Háború Ukrajnában. Fotó: MFA of Ukraine / Twitter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz támadók egyre jobban előrenyomulnak Szjevjerodonyeck kelet-ukrajnai város keleti részében, és félő, hogy hamarosan az egész város az ellenőrzésük alá kerül. A helyi lakosokat a régió kormányzója arra szólította fel, hogy maradjanak az óvóhelyeken, mert a harcok folyamatosan zajlanak. Az orosz tüzérségi támadások ellehetetlenítették az emberek evakuálását, illetve a humanitárius segélyek bejuttatását.

Zelenszkij ukrán elnök elítélte, hogy az oroszok bombázták a szjevjerodonyecki vegyi gyárat. A felvételek szerint eltaláltak egy hatalmas salétromsavtartályt, amiből rózsaszín füst szállt a magasba.

Az ukrajnai háború egyéb friss eseményei:

  • Zelenszkij szerint az ukrán erők némi előrehaladást értek el Herszon városnál, illetve a Harkivi régióban. Az ukrán elnök üdvözölte az eu-s olajembargót, de kritizálta az „elfogadhatatlan késlekedést”
  • Ukrajna az ENSZ-szel közösen biztonságos hajózási útvonalak kialakításán dolgozik, amelyen keresztül kijuttathatják az országból az exportra termelt élelmiszert. Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szerint Oroszország „éhezők viadalát” játszik a világgal a termés exportjának blokkolása révén.
  • Ukrajna legnagyobb magbankja, több mint 2000 termény magmintáival Harkiv térségében található. A közeli harcok a létesítmény pusztulásával fenyegetnek.
  • Ukrajna nyolcvan, háborús bűnökkel gyanúsított személy ellen tervez eljárást, jelentette ki a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze, Karim Khan Hágában.
  • Dmitrij Medvegyev szerint az Oroszország elleni szankciók a közemberek ellen irányulnak, és a gyűlölet vezérli őket.
  • A Gazprom leállította a gázszállítást bizonyos nyugat-európai elosztócégek számára. Holland, dán és német gázkereskedők jártak így, mindez az olajembargóra adott valamiféle megtorlás lehet.

Címkék: ukrajnai háború