Továbbra is csak terv, hogy egyszer Budapestre jön Trump

Továbbra is csak terv, hogy egyszer Budapestre jön Trump

Donald Trump a Fehér Házban 2018. augusztus 27-én (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Addig, amíg Orbán Viktor vagy Soros György nem nyit a másik irányába, valószínűtlen, hogy a CEU Budapesten maradjon – erről beszélt az Inforádiónak adott interjújában David B. Cornstein amerikai nagykövet. Szerinte ugyanis „ennek a történetnek a végkifejletét valójában két ember személyes kapcsolata alakította így.” Emellett a nagykövet továbbra is azt kívánja, hogy bárcsak az egyetemet, ami „egy világhírű, varázslatos intézmény”, ne akarnák áttelepíteni Bécsbe. Cornstein egyébként decemberben még azt mondta a 168 Órának: a CEU ügye egy volt a prioritásai közül, amikor Magyarországra érkezett. „Az érzéseim nem változtak, már csak ezért is nagyon szomorú vagyok, mert ez tényleg egy remek intézmény. A tény, hogy elmegy, összetöri a szívem, borzasztónak tartom. Elsősorban a diákok, másodsorban a kutatóműhely, harmadsorban a város, negyedikként az egész ország miatt. Ez mindannyiunknak veszteség” – mondta akkor.

Ismeretes, nemrég Manfred Weber a Néppártban való maradás egyik feltételéül szabta, hogy a CEU maradhasson Budapesten. Orbán Viktor a bajor kormánynak írt levelében ígérte, nem fog keresztbe tenni az ügynek. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a kormány képviselői eddig is úgy tettek, mintha az egyetem maradna, különválasztva a CEU-t és a Közép-Európai Egyetemet.

A felvetésre, hogy a magyar kormány szerint Soros György beavatkozik az ország belügyeibe, Cornstein azt felelte: ő jobban aggódik Oroszország és Kína miatt. „Az egyik ellentét inkább filozófiai síkon ragadható meg: a konzervatív és a liberális gondolkodásmód szembenállásában. Oroszország és Kína nem filozofálnak. Ők a nyers valóságban tevékenykednek, ami nagyon aggasztó lehet e varázslatos ország számára, amelyet úgy megszerettem” – mondta Cornstein. Szomorú ténynek nevezte, hogy Magyarország energiaellátásának 85 százaléka Oroszországból érkezik. Állítása szerint ők is átélték ezt a hetvenes években, amikor minden energiahordozójuk a Közel-Keletről jött. Nagyon bíznak ugyanakkor a romániai gázvezetékben és a cseppfolyós gáz horvátországi elérhetőségében.

Szóba került az is, mikor jöhet Donald Trump végre Magyarországra. A nagykövet szavai alapján továbbra sincs konkrét időpont, a látogatás csak célként van megfogalmazva. Szeretnék, hogy a Védelmi Együttműködési Megállapodás megvalósuljon, ez szerinte hamarosan meg is történhet. Ezen túl is van néhány bejelentenivalójuk, amiken még dolgoznak. Csak miután ezek megtörténtek, akkor fog „boldogan elbeszélgetni” egy régi barátjával a Fehér Házban, javaslatot téve, hogy hozzanak létre egy találkozót.