Tizenöt napon belül kiderül, újra mecset lehet-e az Hagia Szophia

Tizenöt napon belül kiderül, újra mecset lehet-e az Hagia Szophia

Az 532 és 537 között épült isztambuli Hagia Szophia (Fotó: Nserrano/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rekord gyors, mintegy 17 perces ülést követően a török legfelsőbb bíróság elnapolta a döntést arról, hogy vajon visszaalakítható-e mecsetté Isztambul egyik legismertebb történelmi épülete, a korábban, a bizánci időkben keresztény – katolikus és ortodox – székesegyházként funkcionáló Hagia Szophia. A brit közszolgálati BBC beszámolója szerint a testület arról tájékoztatott, 15 napon belül dönt a kérdéssel kapcsolatban.

A Iustinianus bizánci császár uralkodása idején, 532 és 537 között épült, az UNESCO örökségvédelmi listáján is szerepelő épületet 1453-ban alakították át mecsetté, miután Konstantinápolyt elfoglalták az oszmánok, és egészen 1931-ig ez is maradt a funkciója, majd 1935-ben múzeummá alakították.

Az újbóli mecsetté avanzsálását Recep Tayyip Erdogan államfő lebegtette be egy tavalyi választási nagygyűlésen. A moderált iszlamista török kormányzatot jó ideje arra kérik vallásos csoportok, hogy alakítsák vissza mecsetté a műemléket. Ez többek között az ezzel kapcsolatos ellenállás miatt eddig nem történt meg, és most is világszerte tiltakoznak ellene különböző vallási felekezetektől kezdve politikusokig. Az ortodox Görögország kulturális minisztere, Lina Mendoni nacionalista fanatizmussal és vallási szentimentalizmussal vádolta meg a tervezett lépés miatt a török kormányzatot. Mint hangsúlyozta, ilyesmire legfeljebb egy UNESCO-jóváhagyással kerülhetne sor, ám a maga részéről ragaszkodik a jelenlegi állapotok megtartásához.

Ezzel az UNESCO helyettes igazgatója is egyetért. Ernesto Ottone Ramirez egy, a görög Ta Nea című napilapnak adott interjújában arról beszélt, egy ilyen lépéshez sokkal szélesebb egyetértés szükségeltetne. Mint megjegyezte, az üggyel kapcsolatban írtak a török kormánynak, ám ők nem válaszoltak a megkeresésükre.

Az Egyesült Államok vallásszabadságért felelős nemzetközi nagykövete, Sam Brownback is arról írt egy Twitter-bejegyzésében, hogy az Hagai Szophiát meg kellene hagyni múzeumként.