Több kutató szerint sem stimmel valami az orosz vakcina dokumentációjában

Több kutató szerint sem stimmel valami az orosz vakcina dokumentációjában

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesektől vesznek vért (Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A moszkvai Gamaleja Kutatóintézet néhány hete jelentette be, hogy elkészültek a Covid-19 elleni orosz védőoltással, amelyet az ország még azelőtt engedélyezett, hogy annak hatékonyságát és biztonságosságát sok emberen bizonyították volna. Egyelőre csak a néhány tucat embere n végzett előzetes tesztek ereményét hozták nyilvánosságra a Lancet orvosi folyóiratba írt tanulmányban.

Emiatt sok külföldi kutató kételkedik abban, hogy az orosz oltás tényleg működik-e. Ráadásul - írja a 24.hu - most összesen 15 víruskutató a világ számos országából hivatalos levelet írt a Lancetnek, amelyben kételkedésüknek adnak hangot a tanulmányban közölt állítások helytállóságát illetően.

A levél pontos tartalma egyelőre nem ismert, és azt főként olasz, svéd, japán, brit és amerikai kutatók írták alá. A kritikák lényege, hogy olyan mintázatokat azonosítottak az adatokban, amelyek „nagyon valószínűtlen”, hogy természetes módon előálljanak.

Vagyis - kimondatlanul - azzal gyanúsítják az oroszokat, hogy csaltak vagy legalábbis valamit nagyon elszúrtak.

Az orosz kutatóintézet a tegnapi hivatalos levélre még nem reagált, de korábban már visszautasították a kritikákat, és azt hangsúlyozzák, hogy mindent szabályszerűen és jól csináltak. A vakcina tesztelésének III., döntő fázisa épp csak most kezdődött.

Címkék: koronavírus, vakcina