Tovább működhet Lengyelországban a TVN24 amerikai hírtelevízió

Tovább működhet Lengyelországban a TVN24 amerikai hírtelevízió

Forrás:TVN24/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság pozitív fejleményként értékeli, hogy a lengyel médiatanács meghosszabbította a TVN24 amerikai hírtelevízió működési engedélyét - jelentette ki Christian Wigand a brüsszeli testület illetékes szóvivője csütörtökön. Szerdán a lengyel országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) a csatorna működésének folytatására szavazott. A TVN24 helyzete korábban az EU és az amerikai vezetés aggodalmait váltotta ki a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló lengyel törvénymódosítási tervezet miatt. A tervezet értelmében az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégek csak akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az EGT-n kívüli jogi személyeknek részesedése ezekben nem halad meg 49 százalékot. Ezt többen a TVN24 ellen irányuló lépésként értelmezték. A csatorna tényleges tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság, bár a hírtévé formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, mely Hollandiában, az amsterdami Schiphol repülőtér területén, egy virtuális címen van bejegyezve.
Wigand elmondta: a bizottság szorosan nyomon fogja követni a fejleményeket, különösen azt, hogy a határozatot hogyan fogják gyakorlatban alkalmazni. Emlékeztette: az EU többször is aggodalmát a fejezte ki a lengyelországi médiapluralizmus és szabadság helyzetével kapcsolatban, legutóbb például az idei évi jogállamisági jelentésben.
„Az EU elvárja az uniós tagállamoktól, hogy szakpolitikáik és jogszabályaik ne legyenek negatív hatással a szabad, független és sokszínű médiakörnyezet biztosítása iránti elkötelezettségükre" - tette hozzá a szóvivő.
A médiatörvény módosítási tervezetet mely a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szól, a lengyel alsóház augusztusban szavazta meg. A módosítását szeptember elején az ellenzéki többségű lengyel szenátus elutasította, most újból alsóházi megvitatásra vár.

(MTI)