Trump összekeverte republikánus ellenfelét a volt demokrata házelnökkel

Trump összekeverte republikánus ellenfelét a volt demokrata házelnökkel

A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök a New Hampshire állambeli Concordban tartott előválasztási kampánygyûlésén 2024. január 19-én (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nikki Haley republikánus elnökjelölt-aspiráns megkérdőjelezte Donald Trump mentális alkalmasságát szombaton, miután a volt elnök kampánybeszédében összekeverte őt Nancy Pelosi volt demokrata házelnökkel.

New Hampshire államban kampányoltak szombaton a republikánusok esélyes elnökjelölt-aspiránsai, három nappal az északkeleti államban tartott előválasztást megelőzően. Donald Trump volt elnök, a republikánusok legnépszerűbb indulója szombaton az északkeleti szövetségi állam legnagyobb városában, Manchesterben tartott kampánygyűlést. Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó, akinek New Hampshire-ben lehet esélye megközelíteni Donald Trumpot, Nashua és Keene városában találkozott támogatóival. Mindketten vasárnap és hétfőn is tovább járják az államot.

„Tegnap este Trump egy nagygyűlésen többször is engem emlegetett, hogy miért nem tettem biztonsági intézkedéseket a Capitoliumban történt zavargások idején. Miért nem kezeltem jobban január 6-át. Még csak nem is voltam Washingtonban január 6-án. Nem is voltam hivatalban" – mondta Haley, aki Trump elnök ENSZ-nagykövete volt korábban. Hozzátette: Trump összezavarodhatott, Nancy Pelosiról beszélhetett. „Többször is említett engem abban a forgatókönyvben” – tette hozzá a volt dél-karolinai kormányzó. „Az az aggodalmam – nem mondok semmi becsmérlő dolgot, de amikor az elnökséggel járó nyomással kell szembenéznünk, nem lehet, hogy valami megkérdőjelezze a mentálisan alkalmasságot" – mondta a saját nagygyűlésén Haley. Azt is követelte, hogy a 75 éven felüli jelölteknek vizsgálják meg a mentális állapotát.

Az előzmény, hogy Trump egy New Hampshire-i kampánygyűlésen ezt mondta a Capitolium január 6-i ostroma kapcsán: „Tudod, Nikki Haley, Nikki Haley, Nikki Haley, Nikki Haley ... Tudod, hogy megsemmisítették az összes információt, az összes bizonyítékot, mindent, töröltek és megsemmisítettek mindent? Mindent, sok minden miatt, például Nikki Haley a biztonságért felelős, felajánlottunk neki 10 000 embert, katonákat, nemzetőröket, bármit, amit csak akarnak. Ők elutasították." Trump korábban azzal vádolta Nancy Pelosit, hogy visszautasította a kormánya által felajánlott biztonsági intézkedéseket, de a támadás vizsgálatára felállított különleges képviselőházi bizottság nem talált bizonyítékot az állítás alátámasztására – emlékeztetett az AP.

Szombat esti manchesteri nagygyűlésén Trump reagált is Nikki Haley bírálatára, azt mondta, hogy nemrégiben részt vett egy kognitív teszten, és „jelesre vizsgázott”. „Majd szólok, ha rosszul leszek. Tényleg azt hiszem, hogy meg fogom tudni mondani – tette hozzá. – Úgy érzem, hogy az elmém most erősebb, mint 25 évvel ezelőtt volt. Lehetséges ez?” A beszédében egyébként Orbán Viktort is emlegette a CNN tudósítása szerint. „Jó, hogy egy erős ember vezeti az országot” – mondta Trump és boldogan sorolta azokat a szép dolgokat, amelyeket Orbán nemrég mondott róla.

Donald Trump szombaton azzal érvelt saját elnökjelöltsége mellett, hogy csak ő lehet képes legyőzni Joe Bident novemberben, és gyenge jelöltként utalt Nikki Haley-re. New Hampshire állam a republikánusok számára a második előválasztás. Az elsőt hétfőn Iowa államban tartották, ahol a jelölőgyűléseken Donald Trump fölényes győzelmet aratott. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Haley az egyetlen jelölt, aki látótávolságon belül van Trumptól az államban, amely kevésbé konzervatív, mint Iowa, és lehetővé teszi a függetlenek számára is, hogy szavazzanak a pártok előválasztásán. A republikánus előválasztásról és az esélyekről itt olvashat bővebben.