Amerika újabb szankciókkal gyengíti a már „szabadesésben” lévő orosz gazdaságot

Amerika újabb szankciókkal gyengíti a már „szabadesésben” lévő orosz gazdaságot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai pénzügyminisztérium újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot: megtiltották az amerikaiaknak, hogy részt vegyenek olyan pénzügyi tranzakciókban, amelyekben az orosz központi bank, az oroszországi központi vagyonalap vagy az orosz pénzügyminisztérium is részt vesz – írja amerikai sajtóértesülésekre hivatkozva az MTI.

Szakértők szerint az újabb, szigorú pénzügyi szankciók nehéz helyzetbe sodorhatják a már „szabadesésben” lévő orosz gazdaságot, ugyanis gyakorlatilag elvágják az orosz jegybankot az amerikai dollártól, és súlyosan korlátozzák Vlagyimir Putyin orosz elnök lehetőségeit arra, hogy mérsékelje a korábbi szankciók okozta károkat.

A szankciók révén az amerikai dollárral rendelkező külföldi pénzügyi cégeknek is megtiltják, hogy dollárt küldjenek az orosz központi banknak, a pénzügyminisztériumnak és a vagyonalapnak. A szankciók „bizonyos, energiával kapcsolatos kifizetések” esetében, hogy megakadályozzák az olaj- és földgázárak megugrását.

Az amerikai kormány egyik neve elhallgatását kérő tisztviselője hétfőn azt mondta, a stratégia lényege, hogy mindaddig zuhanjon az orosz gazdaság, amíg be nem fejezi az ukrajnai inváziót Putyin.

Szakértők szerint az orosz devizatartalékok befagyasztása megakadályozza, hogy a rubel zuhanásának megakadályozása érdekben Moszkva megszabaduljon külföldi devizájától. A rubel árfolyama hétfőn több mint 30 százalékot esett a dollárral szemben, és az orosz jegybankot az alapkamat emelésére kényszerítette. A sorozatos gazdasági szankciók valószínűleg megnövelik az orosz inflációt, csökkentik a vásárlóerőt és visszaszorítják a befektetéseket.

Eközben a Forbes arról ír, hogy a február 23-án és 25-én az EU által bejelentett szankciókat  Svájc is életbelépteti. A Szövetségi Tanács döntése azt jelenti, hogy a banki és pénzügyi szankciók mellett a Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter személye ellen hozott büntető intézkedéseket is végrehajtja Svájc. A lépés jelentősége, hogy Oroszország nem tudja kikerülni a szankciókat Svájcon keresztül, így az orosz elit számára kifejezetten fájó lehet, hogy a svájci bankokban tartott vagyonukat is befagyasztják.