Újabb film borzolja a kedélyeket a Balkánon

Újabb film borzolja a kedélyeket a Balkánon

A Dara Jasenovacból egyik jelenete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fasizmust relativizálják és védelmezik azok a kommentárok, amelyek a Dara iz Jasenovca (Dara Jasenovacból) című filmet támadják – így fakadt ki február elején a szerb parlament házelnöke, Ivica Dacic, miután tömegével jelentek meg olyan vélemények, amelyek kritikával illetik a hamarosan bemutatandó – korábban Oscar-jelölésre esélyes – szerb fimet. A szerb szocialisták elnöke nem az első vezető, aki megszólalt az ügyben: az utóbbi hónapokban rengeteg politikus nyilatkozott a filmről, ki-ki nemzeti hovatartozása szerint. De miért is váltott ki ekkora vihart a szerb holokausztot bemutató film?

Mint ismert, az Ante Pavelic-féle horvát usztasa rezsim kegyetlenül üldözte a szerbeket, a zsidókat és a romákat, illetve azokat a horvátokat, akik ellenállást fejtettek ki a hatóságokkal szemben. Az usztasa állam leghírhedtebb lágere a jasenovaci haláltábor volt, ahol nagyjából 100 ezer embert gyilkoltak meg a második világháború idején. Ennek kívánt emléket állítani a Dara Jasenovacból című háborús dráma, amelynek középpontjában egy tizenkét éves kislány áll, akinek megölik az édesanyját, ezért rá hárul a feladat, hogy kisöccsét megmentse a haláltól.

Predrag Antonijevic filmjét azonban már a kezdetektől gyanakvással fogadták a horvátok, a rendező szerint nem is találtak horvát nemzetiségű színészt, aki eljátszotta volna valamelyik usztasa tiszt szerepét, ezért szerb színészek bújtak az usztasa egyenruhákba. Ám nem csak a horvát művészvilág, de a horvát kormány is rendkívül távolságtartó a filmmel. Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter tavaly novemberben az ügy kapcsán úgy nyilatkozott: tekintettel arra, hogy a jasenovaci áldozatok számával, illetve a horvátországi háborúban elkövetett háborús bűncselekményekkel kapcsolatban manipulálják a szerb közvéleményt, illetve folyamatosan próbálják összemosni a Pavelic-féle Független Horvát Államot a demokratikus Horvátországgal, tájékoztatta a kétségeiről Thomas K. Yazdgerdit, az amerikai külügyminisztérium holokauszttal foglalkozó különleges megbízottját.

Az indulatok azután szabadultak el igazán, hogy a film leírása felkerült a legnagyobb és legismertebb filmes internetes adatbázisra, az IMDb-re. Habár az alkotást még be sem mutatták, a szerb és horvát közönség óriási hevülettel kezdett a mű értékelésének, természetesen a 10-es skála legszélsőségesebb osztályzataival. Ezért az IMDb-nél úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a minősítési lehetőséget, hiszen mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy itt már szó sincs a film művészeti értékéről.

A film kritikai értékelése is megjelent, de ez is csak olaj volt a tűzre. Jay Weissberg amerikai filmkritikus Varietyn publikált írására a szerb kormánypárti politikusok óriási dühvel reagáltak. Weissberg szerint ugyanis a mű nem titkoltan katolikus- és horvátellenes. Félredobott minden elmélkedést a nacionalizmus, a gyilkos rasszizmus és a népirtás veszélyeiről, ehelyett inkább olcsó szenzációt és szentimentalizmust nyújt a nézőknek. A szerbiai politikusok közül először Aleksandar Vulin belügyminiszter szólalt meg, aki jelezte: nem tudja, Weissberg milyen filmkritikus, azt viszont igen, hogy egy rossz, megvetésre méltó ember. Maja Gojkovic kultúráért és tájékoztatásért felelős miniszter pedig alaptalan támadásnak és a film lejáratási kísérletének minősítette a kritikát, amellyel szerinte kétségbe vonják, hogy Jasenovacról beszélni lehessen.

A Dara Jasenovácból persze nem az első film, amely indulatokat gerjeszt a térségben. Az elmúlt három évtizedben számos alkotást kiáltottak ki propagandafilmnek, legutóbb a 2019-ben bemutatott szerb–orosz koprodukcióban készült Balkáni vonal járt így, amely a koszovói háborút mutatja be szerb nézőpontból. Az albán katonák démonizálása miatt akkor Pristina is felszólalt, s ez csak tovább növelte a nézőszámot Szerbiában. Ezúttal a Dara Jasenovacból kapott hasonló reklámot, ami különösen jól jön majd a film áprilisi szerbiai bemutatóján.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/7. számában jelent meg, február 12-én.