Újabb uniós szankciókat jelentett be Oroszország ellen az EU

Újabb uniós szankciókat jelentett be Oroszország ellen az EU

Ursula von der Leyen (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Josep Borrell külügyi főképviselő társaságában bejelentette az Európai Unió új szankciós javaslatait Oroszországgal szemben. A bizottsági elnök hozzátette: több mint negyven országban alkalmaznak ehhez hasonló szankciókat, amelyek szerinte kulcsfontosságú és egyértelmű állásfoglalás jelentenek Putyin háborúja, illetve az orosz hadsereg által, ukrán civilek sérelmére elkövetett kínzások, gyilkosságok ügyében.

  • Az első szankció a szénimport tilalma, amely Oroszország számára évi 4 milliárd euró kiesést jelent majd.
  • Teljes tranzakciós tilalmat vezetnek be 4 kulcsfontosságú orosz bankra. Ezek között van a VTB, a második legnagyobb orosz bank is.
  • Az orosz és oroszok által üzemeltetett hajók uniós kikötőibe való belépésének tilalma, valamint az orosz és fehérorosz közúti fuvarozók kitiltása.
  • További exporttilalmak 10 milliárd euró értékben a kulcsfontosságú területeken: félvezetők, gépek és szállítóeszközök.
  • Konkrét új importtilalmak 5,5 milliárd euró értékben.
  • Olyan célzott intézkedések, mint például az orosz vállalatok közbeszerzésekben való részvételének tilalma, valamint az orosz állami szervek számára nyújtott uniós vagy nemzeti pénzügyi támogatás kizárása. (A Hvg.hu szerint ez a pont vonatkozhat a paksi bővítésre is.)

Ezen túlmenően bővülni fog a szankcióval sújtott magánszemélyek listája is. Ursula von der Leyen bejelentette, hogy további szankciókon is dolgoznak, ideértve az olajimport megtiltását is.

Az intézkedéseket még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk. Az Európai Néppárt EP-frakciója bejelentette, hogy az olaj és a szén esetében azonnali, a gáz esetében pedig mielőbbi orosz energiaembargó bevezetését javasolják.