Újra határozatban üzent a kormány az uniónak

Újra határozatban üzent a kormány az uniónak

Orbán Viktor miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezésekor Brüsszelben 2021. június 24-én. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (Fotó: MTI/EPA pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 Határozatot adott ki pénteken a kormány „a hazánknak járó európai uniós forrásokkal kapcsolatos kérdésekről”. Mint a Magyar Közlönyben megjelent, „a kormány megállapította, hogy az Európai Bizottság az  Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a  Kormány és az  Európai Bizottság előremutató szakmai egyeztetései ellenére – a  gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti.”

Az Európai Bizottság szerint semmi köze a helyreállítási terv elfogadásához a törvénynek. Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Eurologusnak azt mondta kedden, addig nem hagyják jóvá azt, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok.

A kormány a határozatban arról írt, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz kapcsán az  Európai Bizottsággal folytatott további egyeztetések tekintetében az alábbi tárgyalási álláspontot határozza meg:

– hazánk helyreállítási tervének elfogadása során csak olyan megállapodás fogadható el, amelyben az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma);

– hazánk az  Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti diszkriminációmentességet az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkében rögzített azon rendelkezéssel együtt valósítja meg, amely kimondja „a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban”.

– hazánk az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazza.

A kormány emellett rögzíti, hogy „a gazdaság újraindítása érdekében hazánk helyreállítási tervének végrehajtása kiemelt kormányzati cél, így felhívja az érintett minisztereket, hogy haladéktalanul kezdjék meg a  Gazdaság-újraindítási Akcióterv végrehajtása érdekében Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéhez kapcsolódó intézkedési lista szerinti intézkedések végrehajtását”. A pénzügyminisztert pedig felhívta arra, hogy hozza létre a Nemzeti Helyreállítási Alap megnevezésű előirányzatot; és intézkedjen az intézkedések végrehajtásához szükséges források előfinanszírozásáról.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a helyreállítási alap kapcsán szerinte két hónapnyi halasztást fog kérni az Európai Bizottság, márpedig ez a pénz jár nekünk. De az idő számít, ezért a kormány úgy döntött, hogy létrehozzuk a magyar helyreállítási alapot és az uniós forrásból finanszírozni tervezett programokat meg fogják indítani.