Ukrán katonák haltak meg szombaton

Ukrán katonák haltak meg szombaton

Ukrán katonák az éjszaka folyamán becsapódott lövedékek helyét nézik a Luhanszk megyei Popaszna közelében lévő kelet-ukrajnai frontvonalnál 2022. február 14-én (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két ukrán katona meghalt, négy pedig megsebesült az oroszbarát szakadárok tüzérségi támadásában Ukrajna keleti részén szombaton – közölte az ukrán hadsereg a Facebook-oldalán. Azt írták: a szakadárok hetvenszer sértették meg a tűzszünetet a nap folyamán. Pénteken ez szerintük 66 esetben történt meg.

A szakadárok több mint harminc település ellen indítottak támadást nehéztüzérségi fegyverekkel a frontvonal közelében, megszegve ezzel az ukrajnai konfliktus rendezését célzó megállapodásokat – tették hozzá. Egy csoport képviselő és külföldi tudósító is tűz alá került a konfliktusövezetben, őket sikerült biztonságba helyezni – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának egyik szóvivője.

Közben a Reuters egy NATO-tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a világszervezet az ukrán fővárosban dolgozó munkatársait az ország nyugati részén fekvő Lembergbe (Lviv) és Brüsszelbe helyezi át biztonsági okokból. De hangsúlyozta, hogy a NATO ukrajnai irodái továbbra is működnek.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már ezt megelőzően bejelentette, hogy Kijevből Lembergbe költözteti diplomáciai képviseletét.

A nap folyamán Németország, Franciaország és Ausztria is hazahívta Ukrajnában tartózkodó állampolgárait.  

Pénteken a donyecki és luhanszki szeparatista hatóságok a nők, gyerekek és idősek tömeges Oroszországba evakuálását jelentették be. Röviddel az emberek elszállítása után több robbanás is érte a lázadók által ellenőrzött területeket. Ukrajna ugyanakkor tagadja, hogy bármilyen támadást intézett volna a szeparatisták ellen. Denisz Pusilin, a donyecki régió oroszbarát szeparatista kormányának vezetője szombaton közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy teljes mozgósítást rendel el.