Franciaország, Németország és Ausztria hazahívja állampolgárait Ukrajnából

Franciaország, Németország és Ausztria hazahívja állampolgárait Ukrajnából

Orosz páncélozott járművekből álló konvoj halad egy autópályán az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigeten 2022. január 18-án (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaország azt ajánlja minden Ukrajnában tartózkodó állampolgárának, hogy hagyja el az országot, azokat pedig, akik a háború által leginkább fenyegetett övezetekben vannak, felszólítja, hogy haladéktalanul távozzanak a térségből.

„Ajánlatos elhagyni Ukrajnát minden francia állampolgárnak, aki nem halaszthatatlan okból tartózkodik az országban” – hangsúlyozta szombaton a francia külügyminisztérium. Párizs mostanáig az ukrajnai utazásoknak csak az elhalasztását javasolta. A diplomácia tárca meg is nevezte azokat a városokat és térségüket (Harkiv, Luhanszk, Donyeck és Dnyipro), amelyek haladéktalan elhagyására szólítja fel az állampolgárait.

Az „Ukrajna határain történt orosz csapatösszevonások okozta feszültségek és az oroszbarát szakadár övezetekben a tűzszünet megsértésének fokozódása” miatt a külügyminisztérium nem ajánlja a franciáknak, hogy az ország keleti és északi határvidékein tartózkodjanak.

Az Air France szóvivője jelezte, hogy a francia légitársaság minden ukrajnai járatát elindítja. „A következő járat vasárnap 9 óra 40 perckor indul Kijevbe. Természetesen közelről követjük a helyzetet, de a járatot elindítjuk” – mondta a szóvivő az AFP hírügynökségnek.

Diplomáciai források jelezték, hogy Emmanuel Macron francia államfő szombat este ukrán kollegájával, Volodimir Zelenszkijjel, vasárnap délelőtt pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztet telefonon, hogy „megpróbálják elkerülni a legrosszabbat”.

A német külügy is arra szólította fel szombaton Ukrajnában tartózkodó állampolgárait, hogy sürgősen hagyják el az országot. Indoklásként kifejtették, hogy az orosz-ukrán feszültség „tovább nőtt az orosz katonai alegységek tömeges jelenléte és mozgása miatt az ukrán határ közelében”, így „a katonai összecsapás bármikor lehetséges”. Hozzátették, hogy ajánlatos „időben” elhagyni az országot, mert „a német állampolgárok támogatásának lehetősége nagyon korlátozott”, ha orosz támadás éri Ukrajnát.

Ausztria is hazahívta állampolgárait szombaton.

A német Lufthansa csoport közölte, hogy „az ukrajnai helyzet miatt” hétfőtől február végéig valamennyi légitársasága felfüggeszti kijevi és odesszai járatait. A vállalatcsoport – amelyhez a névadó Lufthansa mellett az Eurowings, az osztrák Austrian Airlines, a svájci Swiss és Edelweiss Air légitársaság, valamint a belga Brussels Airlines tartozik – német hírportálokhoz eljuttatott közleményében indoklásként kiemelte, hogy az utasok és a személyzet biztonsága mindig elsőbbséget élvez. Az Ukrajna nyugati részén fekvő Lembergbe (Lviv) közlekedő járatok menetrendjében egyelőre nincs változás.

Pénteken a donyecki és luhanszki szeparatista hatóságok a nők, gyerekek és idősek tömeges Oroszországba evakuálását jelentették be. Röviddel az emberek elszállítása után több robbanás is érte a lázadók által ellenőrzött területeket. Ukrajna ugyanakkor tagadja, hogy bármilyen támadást intézett volna a szeparatisták ellen. Denisz Pusilin, a donyecki régió oroszbarát szeparatista kormányának vezetője szombaton közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy teljes mozgósítást rendel el.