Visszavonul Stephen Breyer legfelső bíró, Biden nevezheti ki utódját

Visszavonul Stephen Breyer legfelső bíró, Biden nevezheti ki utódját

Stephen Breyer bíró (Fotó: Wikipédia)

Fotó: unknown

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Stephen Breyer legfelső bíró a visszavonulását fontolgatja, állítja több forrás, így a CNN és az NBC amerikai hírtelevíziók is. Breyer Ruth Bader Ginsburg halála óta a legidősebb bíró, a második leghosszabb ideje, 27,5 éve van szolgálatban, még Bill Clinton nevezte őt ki. Breyer a három liberális bíró egyike, visszavonulásával megadja az esélyt Joe Biden jelenlegi elnöknek, hogy még a félidős választások előtt nevezhessen ki helyére egy másik liberális bírót.

Visszavonulását demokrata körökből egy ideje már sürgették, hogy helyébe Biden liberális bírót jelölhessen, ugyanis Donald Trump három konzervatív bírót is ki tudott nevezni, egyiküket a liberális jogvédő ikon Ginsburg helyére. Ginsburg ugyanis nem vonult vissza még időben, azaz, még Obama elnöksége alatt, és előrehaladott kora és betegsége miatt bekövetkező halála miatt Obama utódjáé, Donald Trumpé lett a jelölés joga, aki helyére egy konzervatív bírót, Amy Comey Barrett-et jelölt.

Ezzel jelenleg 6-3-as arányban a republikánus elnökök által kinevezett konzervatív bírók vannak többségben, és bár a Legfelső Bíróság elnöke, John Roberts utóbbi időben megpróbál semleges lenni, ám még ha ő esetleg együtt is szavazna bizonyos kérdésekben a liberális bírókkal, akkor is maradna a konzervatív túlsúly. Demokrata oldalon katasztrófának tartották volna, ha az amúgy jó fizikai és szellemi egészségnek örvendő Breyer egy esetlegesen elveszített félidős választás után váratlanul elhunyt volna, mert akkor a republikánusok blokkolhatták volna Biden jelöltjét, ahogy azt megtették Barack Obama jelöltjével, Merrick Garlanddal is, akit Obama Antonin Scalia helyére jelölt. Garland jelenleg Biden felkérésére legfőbb ügyészként az Igazságügyi tárcát vezeti. (Az Egyesült Államokban a két pozíció nem különül el egymástól.)

A Legfelső Bíróság elé konzervatív aktivisták az utóbbi időben beadvánnyal éltek az abortusz szigorítását illetve a szabad fegyverhasználat jogának bővítését illetően. Breyer lemondásával átmenetileg megállíthatja az ezekben az ügyekben elindított döntési folyamatot. Biden elnök még elnökjelöltként egyértelművé tette, hogy ha teheti, szeretné kinevezni az első afroamerikai legfelső bírónőt.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta Breyer visszavonulásáról kiszivárgott híreket. A Vox újságban olvashatnak bővebben Stephen Breyer bírói kinevezésének körülményeiről, illetve a Legfelső Bíróságra tett hatásáról.

Címkék: Stephen Breyer