Von der Leyen: az orosz-ukrán háború az egész nemzetközi rendet megkérdőjelezi

Von der Leyen: az orosz-ukrán háború az egész nemzetközi rendet megkérdőjelezi

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament 2021. december 15-i ülésén a törvényhozás strasbourgi üléstermében (Fotó: MTI/AP/EPA pool/Julien Warnand)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is felszólalt a Világgazdasági Fórumon, ahol többek között arról beszélt, hogy az oroszok ukrajna elleni támadása megkérdőjelezi a nemzetközi rendet – írja a The Guardian.

Mint hozzátette, Davosban inkább arról kellene beszélni, hogyan lehet jobbá tenni a világot, ehelyett Putyin háborúja a téma. Szerinte az oroszok háborús forgatókönyve egy régebbi század terméke. Jelenleg pedig az helyzet, hogy nem csupán Ukrajna túlélése a tét, s nem is az európai régió biztonsága, hanem az egész nemzetközi rend felborulása előtt állunk.

Ezért az EU most közvetlen pénzügyi támogatást is nyújt Ukrajnának, és bejelentette, hogy az Európai Bizottság egy 10 milliárd dolláros segélycsomagra tett javaslatot. Megjegyezte, ez az elszántság segíthet Ukrajnának „feltámadni hamvaiból”, s ezt a javaslatot terjesztették Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elé is. 

Von der Leyen beszélt Ukrajna újjáépítéséről, amelyhez a külföldön befagyasztott orosz vagyont is felhasználnák, ezért készek minden követ megmozgatni.