Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Elmúlt karácsonyok szellemei

Szerző: | 2020. december 24., 20:30 | Könyvesház, Kultúra

Az ország karácsonyfája és ünnepi díszvilágítás a Parlament előtt, a Kossuth téren 2018. december 2-án, advent első vasárnapján. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A karácsony a lelki megtisztulás, a számvetés időszaka is. Az év utolsó napjain mélyre tekintünk magunkban, és patikamérlegre tesszük életünk, mindazt, amit a múltban megcselekedtünk. őszintén szembenézni önmagunkkal talán az egyik legnehezebb feladat, de ha elmulasztjuk, soha nem tudunk békére lelni a világban. Ezért is annyira csodálatosak ma is a viktoriánus Charles Dickens művei, a Karácsonyi ének, a Harangszó, a Házi tücsök, Az élet csatája, vagy A szellem embere. Az Európa Könyvkiadó az ünnephez közeledve most új fordításban adta ki ezeket a kisregényeket, melyek utoljára 1958-ban jelentek meg egy kötetben. Közel két évszázad eltelt ugyan azóta, hogy Dickens papírra vetette műveit, de az emberi természet mit sem változott ennyi idő alatt. 

HIRDETÉS - AIP

Rögtön eszünkbe jut Dickens gazdag és könyörtelen figurájára, Ebenezer Scrooge, vagy a mamlasz, de igaz lelkű Toby Veck, és a két jó barát, de a feleségük által befolyásolt ügyvéd, Snitchey és Craggs. A szegények és gazdagok között feszülő áthidalhatatlan ellentétekről szólnak ezek a történetek, de az élet kegyetlenségei mellett az emberekben megbúvó csodákról is. Dickens sorai melankolikusságuk ellenére reményt nyújtanak, hisz a szerző bármennyire is élesen látja embertársai hibáit, mindenki mellett hitet tesz, még a legádázabbak mellett is. A csoda bennük is létezik, csak jó mélyre el van temetve – Dickens szerint mindenképp. Az angol irodalom nagyja ma is érvényes társadalomkritikát fogalmazott meg már az 1800-as évek közepén, ezért is érdemes könyveihez időről időre visszatérni, általa ismét tudatosíthatjuk magunkban: nem a pénz tesz naggyá, igaz emberré. 

Eltelt bár közel kétszázötven év, de mit sem változunk, ahogy a Harangszó főhősének gondolatai is oly igazul csengenek, mint Dickens korában: „Szeretek én jól értesült lenni, mint bárki emberfia – mondta tűnődve Toby, miközben az összehajtott újságot visszatette megint a zsebébe –, de bizony nem szívesen olvasok újságot mostanában. Szinte megijeszt. Nem is tudom, mit akarnak már velünk, szegény emberekkel. Adja Isten, hogy jobb sorunk legyen a közelgő új évben.” 

Charles Dickens: Karácsonyi történetek. Ford.: Barkóczi András, N. Kiss Zsuzsa. Európa Könyvkiadó, 2020. 4999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/50. számában jelent meg december 11-én.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Charles Dickens, fösvénység, irodalom, karácsony, társadalomkritika


Szobordöntés kis szépséghibával

Szobordöntés kis szépséghibával

Lehet, hogy a fenti csoportok nem konzervatívak, nem keresztények, csupán gyűlölködő, sikertelen emberek, akik a kutyához hasonlóan azt azért megtanulták, hogy abba a kézbe nem harapunk bele, amelyiktől enni kapunk?

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest