A görög kormány korlátozza az Akropoliszra látogató turisták számát

A görög kormány korlátozza az Akropoliszra látogató turisták számát

A Parthenón, azaz a szűz Pallasz Athéné temploma az athéni Akropoliszon (Fotó: Magyar Hang/Balogh Roland)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túl sok a turista az Akropoliszon – erre hivatkozva korlátozza az ókori Athén egykori politikai központjának számító régészeti parkba látogató turisták napi számát a görög kulturális minisztérium. Lina Mendoni tárcavezető a görög Real FM rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy jelenleg naponta átlagban 23 ezer fő keresi fel az ókori athéni városállam korabeli központját, ahol többek között a Parthenón, az Erekhtheion, Niké-temploma, valamint a Propülai épületei állnak, és egyúttal a klasszikus görög szobrászat kiváló alkotásai is megtekinthetők.

Az amerikai CNN hírtelevízió által is idézett interjúban a kulturális miniszter a korlátozást azzal indokolta, hogy az Akropoliszi Múzeum személyzetének egyre nehezebb a méltó körülményeket fenntartani a régészeti parkban. „Bár a helyszín este 8 óráig tart nyitva, a látogatók többsége a reggeli órákban látogat el, ami kellemetlen körülményeket teremt a helyszín, a látogatók és a személyzet számára, akik megpróbálják kiszolgálni ezt a nagy tömegű látogatót” – közölte Lina Medoni. A miniszter ezért azt mondta, várhatóan 2024 áprilisától napi 20 ezer főben limitálják a látogatók számát. Aki pedig meg szeretné nézni az ókori világ egyik legimpozánsabb rommezejét, annak egy erre kialakított honlapon kell majd időpontot foglalnia, egyúttal ennek segítségével tudják majd nyomon követni a látogatók számát, és azt is szabályozzák, hogy egy adott órában összesen hányan tartózkodhatnak bent a területen.

Az Akropolisz és műemlékei az ENSZ kulturális és örökségvédelmi szervezete, az UNESCO szerint „a görög antikvitás által a világra hagyott legnagyobb építészeti és művészeti együttesét alkotják”. A nyár elején a rommező a rekordot döntő európai hőhullámok közepette felszálló hőmérséklet miatt zárva tartott. A CNN szerint az augusztus végi fotókon a helyszín a közelmúltbeli görögországi erdőtüzek füstjében fürdött.

Az online helyfoglalási rendszer egyébként nemcsak az Akropoliszra korlátozódik jövő áprilistól, hanem más görögországi régészeti helyszínekre is csak így lehet majd belépni. Az athéni kormányzat elképzelései szerint a görögországi helyszínek látogatóinak 90-95 százalékát érintik majd a változások.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, idén felmerült annak lehetősége, hogy esetleg még az idén visszakerüljenek az Akropoliszról elkerült és immár több mint 200 éve a londoni British Múzeumban őrzött Elgin-márványok az eredeti lelőhelyükre, ám az ezzel kapcsolatos fejleményekről egy ideje nem sok mindent hallani. Lina Medoni legutóbb arról beszélt, a britek nem tudták azt bizonyítani, hogy a klasszikus görög szobrászat remekei Londonban ma nagyobb biztonságban lennének, mint Athénban.