The Times: még 2023-ban visszakerülnek Athénba az akropoliszi márványok

The Times: még 2023-ban visszakerülnek Athénba az akropoliszi márványok

Az athéni Akropolisz egyik fő nevezetessége, a Pallasz Athéné régi temploma felett emelt szentély, az Erekhtheion (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még 2023-ban visszakerülnek a londoni British Múzeumból Athénba az Akropoliszról származó, immár több mint kétszáz éve Nagy-Britanniában őrzött ókori márványszobrok és reliefek, miután a két félnek sikerült megállapodnia erről – írja egy magasrangú görög kormányzati tisztviselőre hivatkozva a The Times. A brit lap beszámolója szerint a britek ragaszkodnak a 2500 éves műtárgyak tulajdonjogához, ám hozzájárulnak ahhoz, hogy – egy lehetséges megoldásként – az athéni Akropoliszi Múzeum egy új, erre építendő önálló szárnyban kiállíthassa a jelenleg Londonban látható műkincsegyüttest.

A The Times forrása szerint a British Múzeum és a görög kormány kizárt bármiféle „kölcsönt, kereskedést vagy cserét”, a megkötendő szerződésben le fogják fektetni a műtárgyak tulajdonjogi viszonyait, és azon nem változtatnak.

Ahogy korábban lapunkban már beszámoltunk róla, az akropoliszi márványok körüli mozgolódás nagy szónak számít, hiszen a londoni közgyűjtemény és a brit kormányok eddig foggal-körömmel ragaszkodtak ahhoz, hogy a klasszikus görög szobrászat remekeinek Londonban van a helyük. Érdekesség, ha valóban ilyen formában kerülnek vissza a műalkotások az egykori ókori görög városállam politikai és vallási központjának számító Akropoliszra, akkor a görög kormány is engedett, mivel ők állítólag eddig ragaszkodtak volna ahhoz, hogy a szobrok és reliefek tulajdonjoga visszaszálljon a görög államra.

Noha nemrég még arról írtak, újabb tárgyalás a témában egyelőre nem várható, a brit lap szerint az ügyben ismét egyeztet egymással a jelenlegi jobbközép görög kormányfő, Kiriakosz Micotakisz és a volt brit konzervatív pénzügyminiszter, George Osborne, aki 2021 ősze óta a British Múzeum igazgatóságának fejeként a londoni közgyűjteményt vezeti. Görög sajtóhírek szerint egyébként Osborne korábban sem zárkózott el a tárgyalásoktól. Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy már ezen a következő találkozón előzetes megállapodást köthetnek a műtárgyak visszakerüléséről.

Az Elgin-márványokként is ismert műtárgyak az athéni Akropolisz épületeinek azon szobrai és domborművei, amelyeket 1801-1812 között a britek konstantinápolyi nagykövete, Lord Elgin vásárolt meg a Görögországot akkor még uraló oszmán törököktől, és szállított Londonba. A gyűjteményt 1816-ban, miután a diplomata a válása miatt fizetésképtelenné vált, a brit kormány vette meg, majd a British Múzeumnak ajándékozták. A tárgyakat – amelyek közül mintegy 80 darab van kiállítva – a mai napig a brit közgyűjtemény legbecsesebbjei között tartják számon. A legértékesebb márványok a Parthenónról, az Erekhtheionról, az Athéna Niké-templomról, valamint a Propülaiaról származnak.

A londoni múzeumban jelenleg is olvasható egy felirat, amely megindokolja azt, miért ott őrzik a mintegy 2500 éves domborműveket. E szerint azért, mert Londonban állagmegóvás szempontjából is nagyobb biztonságban lehet, mint korábban Görögországban volt.