A szakma egy emberként tiltakozik, Matolcsyék mégis bontanak a Várban

A szakma egy emberként tiltakozik, Matolcsyék mégis bontanak a Várban

Az egykori Burg Hotel a Szentháromság téren 2015-ben (Fotó: MTI/Marjai János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Virág Csaba ikonikus műve, a Levéltár szomszédságában állt Országos Villamos Teherelosztó után újabb jelentős értéket képviselő épület tűnhet el a budai Várban. A Jánossy György és Laczkovics László tervei alapján 1971 és 1981 között a Szentháromság téren, a Mátyás-templommal szemben épült diplomata lakóházat – amely később Burg Hotel néven vált ismertté – a Matolcsy György-féle Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) vásárolta meg idén év elején, és bár eleinte úgy tűnt, a (komoly) belső átalakításokkal megelégszenek, információink szerint a házra hamarosan kiadják a bontási engedélyt.

– Az épület a 70-es évek kiemelkedő építészeti alkotása, példamutató módon oldja meg kortárs, és egyben időtálló építészeti eszközökkel a környezethez való illeszkedést – írta november eleji állásfoglalásában a Magyar Építész Kamara. – Az épület építészeti értéke egyértelmű és elvitathatatlan, éppen ezért az épület védelme és megőrzése közös felelőssége mind az építészeknek, mind a döntéshozóknak, mind pedig a jelenkori társadalmunknak – olvashatjuk. – Annak érdekében, hogy a pusztulás, pusztítás sem most, sem a későbbiekben ne fenyegethesse az épületet, javasoljuk annak helyi védelem alá helyezését, és ennek segítségével megőrzését az utókornak, mint a 70-es évek magyar építészetének egyik jeles alkotását – javasolta a kamara elnöksége. Egy nappal később a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy az „épület helyi védelem alá kerüljön, és vitathatatlan építészeti értékei megmaradjanak az utókor számára”.

Hiába azonban a szakmai szervezetek, és az építész szakma jelentős képviselőinek kiállása, az épület várhatóan ugyanúgy eltűnik majd, mint a fent említett Teherelosztó, amelynek megmentése érdekében egy emberként álltak ki az építészek, a kormányt ez azonban nem hatotta meg.

Az egykori Burg Hotel már az eladásával felhívta magára a figyelmet. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tavaly csomagban akarta árverésre bocsátani két nagy értékű ingatlanját, az V. kerületi Arany János utcai, volt egészségügyi, később emberi erőforrás minisztériuma épületét, illetve a Mátyást-templommal szemben fekvő korábbi diplomata házat. A Népszava cikke szerint azonban az árverést – bár a két ingatlanra számos jelentkező akadt – az esemény előtti este lefújta az MNV. December végén derült ki, hogy miért volt erre a szükség: a kormány úgy döntött, hogy a nagyobb árbevételt eredményező nyilvános árverés helyett versenyeztetés nélkül adja el a Várban álló épületet – írta a 24.hu.

A kormányhatározat szerint az ötszintes szállodaépületet a hozzátartozó ingóságokkal együtt a PADME vásárolhatja meg. A döntést azzal indokolták, hogy a PADME a tudományos, oktatási és kutatási tevékenységének bővítése és terjesztése, valamint a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében kaphatja meg a műemléki védelmet élvező hotelt.

Nem mellékesen az egykori Burg Hotellel szemben áll a Matolcsy-féle alapítvány immár Bölcs Vár néven szereplő épülete, amelyet a régi budai városháza rekonstrukciójával alakítottak ki. Ez utóbbit az Magyar Nemzeti Bank a már sokszor emlegetett alapítványán keresztül 2014 végén vásárolta meg a Magyar Tudományos Akadémiától 1,85 milliárd forintért. A felújítást a korábban Mészáros Lőrinchez, majd inkább Tiborcz Istvánhoz közeli Magyar Építő Zrt. végezte 3,6 milliárd forintért, és további jelentős összegek mentek el a tervezésre, a műszaki felügyeletre, és még a több tízmillió forintos, kézzel csomózott gyapjúszőnyegekre is kiemelt figyelmet fordított az alapítvány. A munkálatok befejeztét követően újabb zajos ügy miatt került a hírekbe a Bölcs Vár. Az épületben kialakított éttermek zaja miatt a szomszédos ház lakói pert indítottak az alapítvány ellen, Budapest Főváros Kormányhivatala ennek hatására visszavonta az épület használatbavételi engedélyét. Ennek ellenére az intézmény zavartalanul működött, és az I. kerület korábbi vezetése sem tett lépéseket a törvény betartatása érdekében. Később kiderült, hogy a kínai Fudan Egyetem létesít campust az épületben.

Ezzel azonban nem értek véget az izgalmak, az MNB ugyanis 2019-ben az öt évvel korábban a saját alapítványán keresztül megvásárolt ingatlant egy saját alapítású cégén keresztül újra megvette az alapítványától. Ezt még egyszer, alaposabban kifejtve. A jegybank 2014-ben a Pallas Alapítványokon keresztül fizetett az MTA-nak az épületért 1,85 milliárdot, a felújításra költöttek további közel 4 milliárd forintot, hogy az akkori közleményük szerint „egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező doktori iskolát” hozzanak létre. Ehelyett borospincével és étteremmel felszerelt létesítmény lett a Bölcs Vár, amelyről két éve úgy határoztak, hogy már nem tudja „kellő színvonalon és megfelelő kapacitással kiszolgálni ezeket az oktatási programokat”, így túladnak rajta. És ki lett a vevő? Ismét az MNB, amely ezúttal 8,7 milliárdot fizetett a saját alapítványának.

Az MNB akkor arról tájékoztatta a Magyar Hangot, hogy a jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank nem költségvetési szerv, hanem az állam 100 százalékos tulajdonában álló Zrt. Az MNB bevételeit, kiadásait nem a mindenkori költségvetés határozza meg, hanem független intézményként saját éves gazdálkodási tervvel rendelkezik és alapvető feladatait nem veszélyeztetve törekszik arra is, hogy a központi költségvetésnek ne jelentsen terhet. A Bölcs Vár tehát elvesztette közpénz jellegét.

Ami a régi városháza felújított épületében nem sikerült, azt most az utca túloldalán próbálhatják meg újra, hiszen az indoklás szerint a PADME „tudományos, oktatási és kutatási tevékenységének bővítése és terjesztése” miatt kapták meg jócskán áron alul az egykori Burg Hotelt Matolcsyék. S hogy mit kezdenek vele?

– A PADME a tulajdonába került egykori Burg Hotel épületét a tervek szerint tudományos konferenciaközpontként kívánja hasznosítani. Az Alapítvány a kihasználatlan és leromlott állapotú épületre bontási engedélyt kért és a Várnegyed történelmi arculatához, az UNESCO világörökségi környezethez illeszkedő stílusban kívánja újjáépíteni – írta érdeklődésünkre az alapítvány.

Emlékeztettek, hogy a PADME „az elmúlt években a Várnegyed két leromlott állapotú, elhagyatott történelmi épületének kiemelkedő színvonalú rekonstrukcióját is megvalósította. Beruházásában újult meg és kapott új funkciót a számos építészeti, köztük ICOMOS-díjat elnyert, Úri utca 21. alatt lévő Régi Városháza, valamint az Úri utca 72. szám alatt, a Kapisztrán tér sarkán álló történelmi épület is, amely igazolja a PADME értékmentő tevékenységét. Az alapítványi értékteremtés szintén kiemelkedő példái a Várkertben található Ybl Vízház, a Széll Kálmán téren található volt Posta Palota és a Kálmán Imre 20. szám alatti ingatlan felújítása és irodaházzá alakítása.”

Levelük alapján egyértelművé vált, hogy a szakma szerint jelentős értéket képviselő, megóvandó műemlék házat lebontják, hogy a helyére egy „környezethez illeszkedő” stílusú épület kerüljön. Folytatva ezzel a sosem létezett múlt visszaépítésének gyakorlatát, amely ellen ugyancsak számos szakember tiltakozik, köztük a huszonkét neves építészt tömörítő Huszonkettesek csoport.

– Az épület harmonikusan illeszkedik az utcaképbe. Jól látszik az utalás arra, hogy itt régen nem egy, hanem három külön épület állt, a sarokrész pedig szépen tükrözi az egykori budai városháza hasonló motívumát. jóváhagyta azokat. Példamutató megoldás született, a Nagyboldogasszony templom méltó kereteként! A mai elképzelések ezt is eltörölni szándékoznak. Itt ugyan nem az 1944 előtti állapot replikája motiválja a döntést, hanem a Vár kortárs építészettől történő megszabadításának fülkeforradalmi hevülete – olvasható a szakmai csoport Facebook-bejegyzésében a Burg Hotel lebontásáról.