Jelentős csúszással kezdődött az Operaházban az előadás, rengeteg néző távozott

Jelentős csúszással kezdődött az Operaházban az előadás, rengeteg néző távozott

Ókovács Szilveszter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódott szerda este a kedden kezdődött sztrájk az Operaházban, az Index beszámolója szerint Erkel Ferenc Hunyadi Lászlóját jelentős csúszással kezdték el, a nézőket is késve engedték be. Az előadás előtt az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter beszédet tartott. A portál szerint azt mondta, „nincs az a vasutas”, aki meggátolhatná az előadást, amelyet egy 25 perces, az Operaház történetéről szóló filmmel kezdtek, utána szünet következett, ezalatt a nézők kimehettek „az elhíresült büfébe“.

Azt is mondta, hogy a nézők berendezkedhetnek egy olyan előadásra, amelyben az énekesek zongorával fognak előadni részleteket a Hunyadi Lászlóból. „Ez a haditerv. Akinek ez az ajánlat nem szimpatikus, az nyugodtan sarkon fordulat, és elmehet” – mondta Ókovács Szilveszter, aki hozzátette, a jegy árát visszafizetik azoknak, akik távoznak. Az Index szerint 30-40 néző a kisfilm utáni szünet elején a pénztár felé vette az irányt, hogy visszaváltsa a jegyét, összességében pedig mintegy százan lehettek azok, akik visszakérték a jegy árát. Végül a normál esetben (a két szünetet is beleszámítva) 4 óra hosszú Hunyadi László helyett egy nagyjából 1 és negyed órás tiszta játékidőt kaptak a nézők.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az ATV-nek azt mondta, a bértárgyalások jelenleg nem zajlanak sehogy, hiszen az Operaház főigazgatója azt az alapvető kötelezettségét is elmulasztja teljesíteni, miszerint sztrájk idején a felek kötelesek a sztrájkról szóló törvény szerint tárgyalásokat folytatni a konfliktus mielőbbi megszüntetése érdekében. „A főigazgató kényúrként, hűbérúrként vezeti a rábízott intézményt, állandóan az kell, hogy történjen, amit ő elképzel. (…) Egyfelől van egyfajta elismerése a követeléseink jogosságának, de amikor ennek hangot adunk, kiállunk, azt minden erővel igyekszik elnyomni”. Ókovács Szilveszter az elmúlt napokban több Facebook-posztban is cáfolta Bárány Balázs Péter – szerinte túlzó és önellentmondó – állításait az operaházi bérfejlesztések ügyében.