Kettévágják a Carmina Buranát az Operaházban, hogy jobban fogyjon a perec

Kettévágják a Carmina Buranát az Operaházban, hogy jobban fogyjon a perec

Ókovács Szilveszter főigazgató beszédet mond a Magyar Állami Operaház felújított főépületének avatása alkalmából adott ünnepi gálán 2022. március 12-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vezényli tovább a Magyar Állami Operaház Carmina Burana előadását Bogányi Tibor karmester, mert Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója úgy döntött, hogy fél órás szünettel vágják ketté a produkciót – azt remélve, hogy így nagyobb fogyasztást tudnak generálni a büfében.

A karmester Facebook-posztjában – melyet a 444.hu szúrt ki – így fogalmaz: „Tegnap kaptam a Főigazgatói utasítást, miszerint a Carmina Burana előadást kettévágva, fél orás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében. A döntés nélkülözött minden szakmai egyeztetést. A Nemzeti Opera szakmai színvonala megkérdőjelezhetetlen, ennek mindenek felett kell állnia – ezért dolgozunk éjjel nappal, erre tettük az életünket! A Carmina Burana sikere is az egységben, feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés.

Hogyan lehet egyszemélyben meghozni ezreket érintő szakmai kérdést? Hogy lehet, hogy ignorálják a produkciot megalkotó művészeti vezetőket, rendezőt, karmestert, vizuális tervezőket? Az 5 éve futó előadásokat már közel 70 000 ember látta – sikere töretlen – mai naptól kezdve a rendezői koncepcióval szemben pedig kettévágjuk az előadást!? Mindez a Nemzeti Operaházunk és kicsi országunk realitása ma.”

A karmester azt is hozzátette, hogy ilyen formában nem tudja tovább vállalni a produkció dirigálását, mert az előadás nem felel meg a rendezői koncepciójának!