Államosítják a bodzaházat!

Államosítják a bodzaházat!

Kiss Anna (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyerekversek felnőtteknek. Sőt, nemcsak versek, mesék is! Igaz, azokból ismerünk olyanokat, amik rosszul végződnek, meg egy egész sor morbid vagy épp fantasztikus fajtát. Kiss Anna viszont másfajta költő, aki nem ragad le ott, hogy a jól ismert műfajokon belül boncolgat komolyabb témákat. Nála a vers hőse ugyanúgy a kicsi kígyó és a rókafi, csak utóbbit épp Cipriánnak hívják, és a boltban keres hamburgi posztót, ráadásul vereset!

A szerző világának jól ismert figurái, motívumai köszönnek vissza, otthonossá téve a felnőttek számára is azokat az alakokat és helyszíneket, amiket szokásunk egy bizonyos életkorhoz társítani. A mesék különössége továbbá nem csak abban rejlik, hogy a fabulaszerű tanulságoknál több lapul bennük. A verebek itt például képtelen dolgokkal ámítják egymást: „Ekkora magot leltem! Ekkorát! Államosítják a bodzaházat! Január harmincharmadika van!”

Az Aranyalma külön kötetekben már megjelent verseket, meséket gyűjt egybe, amiket „kicsiknek és nagyoknak” egyaránt ajánl. Azzal a ki is mondott üzenettel: a szerző nem becsüli alá a gyerekeket csak azért, mert ők még fiatalabbak. Ettől még nem feltétlenül lehetünk biztosak benne, hogy mindegyik itt szereplő költeménnyel érdemes esti meseként próbálkozni. Igaz, a közös gondolkodás hozzá is adhat az egészhez. De olykor azért előny, ha a kíváncsiskodó gyereknek válaszokat is tudunk adni, nem pedig töprengünk ugyanúgy az olvasottak értelmezhetőségén.

Kiss Anna: Egy igaz emberért is érdemes az embereket, egy igaz percért az életet szeretni | Magyar Hang

Miközben egyszerű versek sokszor ezek, könnyedek, letisztultak. Mondókaszerűek, dallamosak, máskor váratlanul lekerekítettek. Ráadásul ezúttal nem is túl hosszúak. Kiss Anna köteteibe mélyedve tapasztalhatjuk, hogy a költeményei sokszor nem könnyen adják magukat: másfél soron is fél órát rágódhatunk úgy, hogy a teljes versek kitesznek több tucatnyi oldalt. Ilyen például az 1993-as Az idő, benne alig néhány hosszúverssel, Szent Virgillel és Rembrandt nagyapóval, selyemszövők utcájával és a kurgánok alól hallatszó lónyerítéssel. Az előszeretettel kelet felé forduló, mégis a nyugati műveltség számos rétegét játékba hozó Kiss Anna bizony fel tudja adni a leckét az olvasónak. Akinek persze panaszra nincs oka, csupán fel kell készülnie, hogy jó időre ebben a világban marad.

Szükség van viszont az Aranyalma szövegeire is, amik nem kevésbé összetettek, viszont úgy érezzük, magukkal ragadnak bennünket. Gyönyörködtetnek játékosságukkal, jó kedvre derítenek szépségükkel.

Kiss Anna: Aranyalma (Keresztes Dóra grafikáival), Kortárs Könyvkiadó, 2019, 3000 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/24. számában jelent meg, 2019. június 14-én.