Stílusbravúr thrillerbe ágyazva

Stílusbravúr thrillerbe ágyazva

J. D. Barker: Szíve helyén sötétség (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyakori eszközük a thrilleríróknak, hogy egyszerre több szálat futtatnak egymás mellett, amely végül egy történetben egyesül – ez már önmagában katarzist ígér az olvasónak. Gyengéje ugyanakkor ezeknek a könyveknek, hogy éppen emiatt sokszor kiszámíthatóak, hiszen amikor ilyen regénnyel találkozunk, már várjuk, mikor és hol fognak egyesülni a történet szálai.

Nem ilyen regény J. D. Barker Szíve helyén sötétség című műve, amelyben A negyedik majom írója zseniális történetvezetéssel kíséri az olvasóját egy különös világba. A sztori viszonylag egyszerű: Jack Thatch gyerekkorában találkozik Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, aki a temetőben magányosan ül egy padon a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella ismét eltűnik. Eközben egy férfi holttestére bukkannak egy sikátorban, aki mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó úgy gondolja, nem ez a férfi volt az utolsó áldozat, sőt pontosan tudja, hogy egy év múlva ugyanilyen áldozatra fognak bukkanni. És hogy a történet még ennél is sokszínűbb legyen: egy kisfiút egy gondosan őrzött laboratóriumban tartanak fogva, ahol senkivel nem beszélhet, mert borzalmas erő lakozik benne.

Noha sejthetjük, hogy ezek a szálak összeérnek majd a könyvben, ez mit sem vesz el az egyes szálak olvasásának élvezetéből, amelyek több műfajt is tartalmaznak. Barker regénye ugyanis nem egyszerűen thriller, hanem tudományos-fantasztikus mese, sőt szerelmi történet is egyben. Sokat tesz hozzá a műhöz, hogy a karakterei jól kidolgozottak, Stella és Jack így gyorsan belopják magukat az olvasó szívébe, akiknek éppen a személyiségfejlődése lesz lenyűgöző az évek során. Lényegi különbség azonban Barker korábbi műveivel szemben, hogy ebben a történetben nagy szerepet kap a misztikum, amit így inkább paranormális thrillernek lehetne nevezni.

Habár sokak szerint J. D. Barker stílusa a korai Stephen Kinget és Dean R. Koonzot idézi, ez a megállapítás aligha állja meg a helyét a Szíve helyén sötétség esetében. A regény értékét csak növeli, hogy Barker kitűnő mesélő, aki egy percre sem hagyja, hogy lankadjon olvasója figyelme. A könyv gyakorlatilag letehetetlen azoknak az olvasóknak is, akik jól ismerik a thriller műfajának összes klasszikusát. J. D. Barker még hozzájuk képest is sok meglepetést kínál ezzel a szövevényes és borzongató történettel.

J. D. Barker: Szíve helyén sötétség. Ford.: Bosnyák Edit. Agave Könyvek, 2020., 5480 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/50. számában jelent meg december 11-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/50. számban? Itt megnézheti!