Meghalt a Balázs Béla-díjas operatőr, Vagyóczky Tibor

Meghalt a Balázs Béla-díjas operatőr, Vagyóczky Tibor

Vagyóczky Tibor (Fotó: Magyar Operatőrök Társasága)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencvenegy éves korában meghalt az Esős vasárnap és a Nehéz emberek operatőre, Vagyóczky Tibor – derült ki a Filmhu cikkéből. A Balázs Béla-díjas, illetve a Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjas operatőr-rendező október harmadikán hunyt el. A tragikus hírt a Magyar Operatőrök Társasága adta közre. Vagyóczky a szervezet alapító tagja, az IMAGO egykori elnöke volt.

A filmes 1931. szeptember 6-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakos hallgatója volt, 1955-ben szerezte meg diplomáját. Megismerkedett Zsigmond Vilmossal és Kovács Lászlóval is, majd három évtizeden keresztül dolgozott a Mafilmnél Illés György közvetlen munkatársaként. A Movi rendező-operatőreként is tevékenykedett 1987 és 1990 között, 2001-től 2003-ig pedig az IMAGO (Európai Operatőrök Társasága) élén volt megtalálható.

Harmincöt éven át tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, továbbá a Szent István Egyetem kommunikációs szakán. Ő állította össze a Kézikönyv film- és tévéalkotóknak című kötetet, 2008-ban pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztét.

Olyan filmek operatőreként dolgozott, mint a Nehéz emberek, az Esős vasárnap, az Ezek a fiatalok, illetve a Nem szoktam hazudni. Több mint száz rövid- és dokumentumfilm alkotójaként találjuk meg a nevét.