Nem meglepő módon Rátóti Zoltán lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora

Nem meglepő módon Rátóti Zoltán lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora

Áder János köztársasági elnök (j) a Színház-és Filmművészeti Egyetem Egyetem rektorává nevezi ki Rátóti Zoltán István egyetemi docenst (b2) a Sándor-palotában 2022. január 31-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áder János köztársasági elnök hétfő délután a Sándor-palotában nevezte ki a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektorává Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművészt, miután rektorrá választását mind a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szenátusa, mind a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma támogatta. Rátóti egyedüliként adta be pályázatát a posztra, amit 5 évig tölthet be.

A Színház.online úgy tudja, a szenátusban ketten tartózkodtak a január 3-i szavazásnál, egy ember pedig a pályaművet kielemezve szólalt fel azzal kapcsolatban, hogy miért nem támogatja Rátóti kinevezését.

Vidnányszky Attilához, a Nemzeti Színház igazgatójához, és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnökéhez hasonlóan Rátóti is valódi pozícióhalmozó: tagja a döntéshozó kuratóriumnak, a Nemzeti Színháznak, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának és a Magyar Művészeti Akadémia elnökségének, és Szarvas Józseffel együtt ő vezeti a prózai osztályt is a modellváltáson átesett egyetemen. 

„Szarvas József és én a nemzeti-keresztény értékrendet képviseljük. Nem lesz »nemzeti érzés tanóra«, ezt nem így kell elképzelni. Azt gondolom, hogy a tetteinkkel, világlátásunkkal, gondolkodásunkkal példát lehet és kell mutatnunk, ez a legjobb módszer” – erről Rátóti még korábban a Magyar Nemzetnek beszélt. A Mandinernek pedig azt boncolgatta: ugyan nem lesz meg egy év alatt az új campus, ami a kitűzött cél, de a változástól nem csak félni kell, hanem türelemmel kezelni. „Ugyanígy a tanárok fizetésének rendezése – ez is egy olyan lépés lenne, ami segítene a közös nevező megtalálásában. Lassan meg lehetne látni azt, hogy nem rosszindulattal vagyunk, ez a kuratórium nem egy fenyegető testület, és a modellváltás nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé.”