Rost Andrea felmondott az Operaházban

Rost Andrea felmondott az Operaházban

Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes énekel a Dankó Rádió 10. születésnapja alkalmából tartott koncerten, a Dankó 10 gálán a Magyar Zene Házában 2022. december 20-án. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tisztelettel tájékoztatom az opera szerető közönséget, hogy a Magyar Állami Operaház 2023/24-es színházi szezonra ajánlott szerződését nem írom alá, mely döntésemről a mai napon Ókovács Szilveszter főigazgató urat írásban tájékoztattam – közölte Rost Andrea operaénekes a Facebook-oldalán. Már a nyárra meghirdetett főszerepeiben – így A varázsfuvola-előadásokon – sem lép fel.

Az operaénekes, aki korábban indult az Operaház igazgatói pályázatán, nem indokolta a döntését, csak annyit írt, hogy „némi mérlegelés után, fájó szívvel” hozta meg. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem vonul vissza. „A közeljövőben nyugodt, támogató közegben szeretnék értékes művészeti projekteket teremteni, minden ilyen színházi- és koncert felkérésnek örömmel teszek majd eleget. Emellett alapítványommal kívánok kiemelten foglalkozni, melynek célja – többek között – a fiatal pályakezdő művészek támogatása”.

Mint arról lapunk is beszámolt, meglepetésre május végén Csák János kulturális és innovációs miniszter mégiscsak Ókovács Szilvesztert nevezte ki az Operaház főigazgatójának, noha a szakmai bizottság Kesselyák Gergelyt, Miklósa Erikát és Vadász Dánielt javasolta a dalszínház főigazgatói posztjára. Az említettek mellett Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes, Aczél András rendező, Molnár Levente operaénekes, Alpaslan Ertüngealp törökországi görög származású, évtizedek óta Magyarországon élő karmester, Győriványi Ráth György karmester, volt fő-zeneigazgató, Horváth Ádám operaénekes, zenei producer, a Magyar Állami Operaház volt miniszteri biztosa és főigazgatója, Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze nyújtott be pályázatot a posztra. 

Ókovács egyébként a napokban már eltávolította Kesselyák Gergely első karmestert a pozíciójából, aki hozzá hasonlóan pályázott az intézmény vezetésére, írta meg az Index. Ókovács végül megüzente, hogy anno pályázat nélkül kérte fel a tisztségre Kesselyákot, és most, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kér fel másik karmestert. Hozzátette: ha Kesselyák aláírja az ajánlatot, újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban.