Schwechtje Mihály filmje is ott lesz Cannes-ban

Schwechtje Mihály filmje is ott lesz Cannes-ban

Schwechtje Mihály (Fotó: Bankó Gábor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Cannes Écrans Junior nevű program versenyében indul idén Schwechtje Mihály filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) (RLSM). A filmalapos támogatás nélkül készült, de rendkívül jó kritikákban részesülő drámát olyan kategóriába válogatták be, amiben 13-15 éves gyerekeket megszólító műveket találunk. Az RLSM nyolc másik alkotással fog versenyezni a május 19. és 25. közötti rendezvényen. Ahogy a Film.hu is írja, a zsűri diákokból áll majd.

Végre egy magyar film, ami tudja, milyenek a kamaszok | Magyar Hang

A magyar film utóbbi években tapasztalt sikermenete ellenére is akadnak műfajok, amelyekben nem igazán sikerült még nagyot alkotni. A fiatalok, főként a tinédzserek világának bemutatásában az elmúlt húsz év nem sok változást hozott. A filmesek célja láthatóan nem a történetmesélés, hanem esettanulmányok felállítása szokott lenni.

Az utóbbi időkben Schwechtje Mihály filmje megjárta Tallinnt, Cottbust, Tarragonát és a prágai Fabiofestet is. Év elején mégis arról kellett beszámolnunk, hogy a siker ellenére Schwechtje következő munkája is filmalapos támogatás nélkül készülhet el. A Hajtűkanyar a tervek szerint fekete komédia lesz arról, hogy Magyarországon nemigen lehet jogosítványt szerezni az oktató lefizetése nélkül.

Schwechtje Mihály újabb forgatókönyvére mondott nemet a Filmalap | Magyar Hang

Közös kiállást sürgetett a Magyar Filmdíjak pénteki átadóján a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) elsőfilmes rendezője, Schwechtje Mihály. Szerinte a kultúrharc szele tavaly már elérte az ipart, és nem szabad az egyéni túlélésre berendezkedni. Az alkotót a MÚOSZ rendezvényén kérdeztük arról, milyen lépéseket tartana szükségesnek.

A rendező februárban egyébként arról is beszélt lapunknak, hogy a filmes szakmának össze kellene fognia egy jobb finanszírozási rendszer érdekében. „Nincs rendben, hogy voltak bizonyos kiemelt projektek, és nem tudtuk, milyen alapon dől el, hogy mennyi pénz jut egy-egy forgatókönyv-fejlesztésre. Nagyon eltérő döntések születtek, sokszor szakmai indok nélkül” – fejtette ki Schwechtje Mihály, aki korábban olyan rövidfilmeket tett le az asztalra, mint a Porcukor, vagy az Aki bújt, aki nem. Az első nagyjátékfilmje a tinédzserkori netes zaklatás, virtuális kapcsolatteremtés témáját járta körül.

A Cannes Écrans Junior programban olyan alkotások lesznek még láthatóak, mint Rebekah Fortune-től Az igazi Charlie, Marie-Sophie Chambontól a 100 kilos d'étoiles vagy Jason Raftopoulostól a West of Sunshine.

Az idei filmfesztiválra magyar produkciók közül meghívást kapott még Moldovai Katalin rendezői diplomafilmje, az Ahogy eddig.