Harminc évig a csúcson?

Harminc évig a csúcson?

Tom Brady a Super Bowl győztesének járó trófeával február 7-én (Fotó: Reuters)

Még mindig úgy dobom a labdát, mintha 24 éves lennék – mondta a 44 éves Tom Brady a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) idei rajtja előtt. A hétszeres bajnok irányító huszonkettedik szezonját kezdte meg – egy átlagos pályafutás 3,5 év az NFL-ben –, és a februári Super Bowl-győzelmet követően sem lassított, remek játékkal vezette győzelemre csapatát a Dallas Cowboys ellen.

Életkora évek óta visszatérő téma, ám lassan értelmét veszti a találgatás, hogy vajon minden idők legeredményesebb játékosa vajon mikor vonul vissza, mert mintha Brady valóban örökké játszani szeretne. S bár láthatott már a közönség nála korosabb profi sportolókat, a korábban a New England Patriots, tavaly óta pedig a Tampa Bay Buccaneers csapatát irányító amerikai focis karrierje izgalmas kérdéseket vet fel az emberi életkor és a teljesítőképesség határait illetően. Meddig bírhatja a test az extrém terhelést?

Mielőtt azonban erre választ keresünk, rögtön vissza is tekinthetünk a kiindulópontra, hiszen a „veterán” sportolók tündöklését talán csak a „gyerekek” diadala homályosíthatja el. A tokiói olimpián például több kiskamasz is rajthoz állt, a legnagyobb sikert közülük a 13 éves Nisija Momidzsi aratta, aki aranyérmet szerzett a női gördeszkások utcai versenyszámában, és győzelmével Japán legifjabb olimpiai bajnoka lett. Ugyancsak figyelemre méltó volt az idei az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open döntője, ahol a 18 éves brit Emma Raducanu a 19 esztendős kanadai Leylah Fernandezt győzte le. Mindezek fényében úgy tűnik, a profi sportolói pályafutások akár három-négy évtizedesre is megnyúlhatnak.

• Mennyit számítanak az orvosi beavatkozások és eleve a technológia?
• Anyagilag mit jelent plusz néhány év?
• Hogyan viszonyul a reklámérték a sportoló életkorával?

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!