Elfogadás vagy esélyegyenlőség: kizárták a transznemű sportolókat

Elfogadás vagy esélyegyenlőség: kizárták a transznemű sportolókat

Christine Mboma ezüstérmes lett 200 méteres síkfutásban a tokiói olimpián. Indulhatott, pedig a megengedettnél magasabb volt a tesztoszteronszintje (Fotó: REUTERS/Lucy Nicholson)

 Nem jelentünk veszélyt a női sportra – mondta egy interjúban Lia Thomas transznemű úszó, akinek eredményes szereplése a női mezőnyben ismét ráirányította a figyelmet az elfogadás és az esélyegyenlőség gyakran feloldhatatlan ellentmondásaira. Miközben a transznemű emberek világszerte küzdenek az előítéletek ellen, az alapvetően a biológiai meghatározottság szerint felosztott versenysport világában egyre nehezebb érvényesíteni a társadalom más szegmenseiben magától értetődőnek tűnő szempontokat. A különféle sportszövetségek és szervezetek hosszú ideig kivártak a döntéssel, most azonban rövid időn belül több egyértelmű állásfoglalás is született: a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és a Nemzetközi Rögbiliga (IRL) is kizárta a női mezőnyből a transznemű atlétákat, és hasonló lépésre szánhatja el magát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) is.

A FINA a magyarországi vizes világbajnokság alatt határozott az ügyben, a Puskás Arénában rendezett ülésen közel háromnegyedes többséggel fogadták el a javaslatot. A döntés értelmében azok a sportolók, akiknél 12 éves korukig beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak, a nemi identitástól és a tesztoszteronszinttől függetlenül. A szövetség hangsúlyozta, nem a tiltás a célja, de kiáll a női szakág védelmében, és tudományos alapon szabja meg, hogy ki indulhat el a nők között.

• Mennyivel erősebb egy férfi sportoló, és mennyit veszít az erejéből a hormonkezelés hatására?
• Hogyan bírálták el eddig a nemváltáson átesett atlétákat?
• Milyen megoldást javasolnak a szakértők a transznemű versenyzők indulására?

A teljes cikket a Magyar Hang július 1-jén megjelent, 2022/27. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!