A szomszédban olcsóbb?

A szomszédban olcsóbb?

Tejföl (Fotó: Wikipedia/Dobromila)

Sokan mondják, hogy aki a nyugati vagy északi határ 50 kilométeres körzetében lakik, és van autója, annak érdemes Ausztriában vagy Szlovákiában vásárolnia. Persze ott is nőttek az árak az utóbbi időben, de nem annyira, mint Magyarországon. Mi is körbenéztünk a határon túl, vajon minden esetben igaz-e a fenti állítás. Az általunk végzett nem reprezentatív vizsgálódás igencsak vegyes képet mutat a hazai és külföldi, jellemzően szomszédos országok alapvető élelmiszerei esetében.

Az 1,5 százalékos zsírtartalmú, nem hatósági áras magyar dobozos tej 399 forintos ára alacsonyabb, mint a hasonló tulajdonságú termékek ára a vizsgált országokban. Ausztriában a hasonló termék ára – a hét elejei 423 forintos euróárfolyamon átszámolva – 461, Szlovákiában 418, Romániában 650, Németországban 546 és az Egyesült Királyságban 578 forint. Igaz, ha figyelembe vesszük, hogy a forint az elmúlt hetekben mennyit veszített értékéből, akkor kicsit módosul a kép. Ha ugyanis a szeptember 13-án jellemző 400 forint körüli euróárfolyammal számolunk, akkor a szlovák 396 forintos ár – ha minimálisan is, de – már jobb, mint a magyar tejé.

A hatóságilag rögzített termékek, például az étolaj vagy a cukor szintén nálunk a legolcsóbbak, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen már háromnegyed éve, február elsejétől a tavaly október 15-ei áron lehet csak értékesíteni azokat.

• Valóban olcsóbb minden a szomszédban, vagy csak a szokásos magyar pesszimizmusról van szó?
• Mi lenne, ha nem gyengült volna drámaian a forint?
• Melyik magyar élelmiszer drága nemzetközi összehasonlításban?

A teljes cikket a Magyar Hang október 7-én megjelent, 2022/41. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!