Nincs az emberben semmi jó

Nincs az emberben semmi jó

Nógrádi Ádám (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nógrádi Ádámot az olajügyekről elhíresült édesapja megöléséért és 38 egyéb bűncselekmény miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre akarták ítélni. Végül húsz évet kapott. Saját bevallása szerint korábban bűnöző életmódot folytatott. Sok éve ült már börtönben, amikor megtért Istenhez. Megannyi balhét követően jó magaviselete miatt tizenöt év után szabadult. A hit teljesen megváltoztatta az életét, megnősült, könyveket ír, járja az országot, prédikációkat tart.

Nógrádi Ádám a jogerős ítélet kihirdetése után öt évet töltött magánzárkánban, ahogy mondta, egy fürdőszobányi területen. Négy méter hosszú és két méter széles cella, van benne egy ágy, egy vécé, egy csap, egy asztal, egy pici asztal, egy szék. A mozgástér olyan három négyzetméter. Évekig csak egyedül sétálhatott. Havonta egyszer lehetett telefonálni, de idővel a kintiek mind lemorzsolódtak. 

– És egyszer csak bent befüveztem és néztem a Zenthe Ferenc életrajzi filmjét. Egy jelenetben a színész mutat egy saját magáról készült fotót, és azt mondja, ez az ember szerette, amit csinált. És tiszta volt. És minden, amit csinált, az őszinte volt. Ez nekem egy nagy meghasonlás volt: én csináltam olyat, ami őszinte volt? – kérdeztem magamtól. Válaszul odamentem a tükörhöz, és beleköptem, mert semmit – mesélte arról, mivel kezdődött megtérése Istenhez. (Az interjú első része itt olvasható.)

• Cellafelgyújtás, öngyilkossági kísérlet – ezek mind a jogerős ítélet előtt történt. Miért?
• A fegyházban szembesült azzal, hogy meg kell bocsátania saját magának? És aztán hogyan tovább?
• Minden bűnöm meg van bocsátva? Akkor megyek, aztán még elkövetek 39 bűncselekményt – mi akadályozza meg ezt?

A teljes cikket a Magyar Hang október 21-én megjelent 2022/43. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!