Kukorelly Endre: Elsápadnak, és reszketni méltóztatnak

Kukorelly Endre: Elsápadnak, és reszketni méltóztatnak

Kukorelly Endre író (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

– Ha elém tesznek egy mikrofont, kérdés nélkül mondom, hogy oktatás, oktatás. És oktatás. Minden erőforrást ide! Botrány, hogy a tanároknak küzdeniük kell a méltányos bérért – tehát a társadalom megbecsüléséért, mert ezek szorosan összefüggenek: a munkád jelentőségéhez mérten kapsz fizetést, a társadalmi presztízsed ehhez igazodik – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Kukorelly Endre. Az író szerint a tüntetéssorozat akkor lehet eredményes, ha „összeáll a kritikus tömeg”, amely láttán a hatalom hirtelen védekezésbe megy át: „Elsápadnak és reszketni méltóztatnak”.

Kukorelly Endre beszélt arról is, hogy persze a bölcs hatalom nem a veszélytől teszi függővé, miként irányít, az igazi államférfi pedig végképp nem ijedtségében dönt, hanem belátásból. – Belátja, hogy mi a helyes, és ha kell, saját szervezete ellenében is ragaszkodik hozzá. A nagypolitikába csak úgy érdemes belépni, ha államférfiként akarsz tenni a haza üdvéért – mondta az író, aki nem hárítaná a társadalom kudarcainak teljes felelősségét a politikusokra: „Negyven év létezett szocializmus van az idegrendszerünkben, nehezen tudjuk elképzelni, hogy lehet csalás nélkül is. Nem lábaltunk még ki belőle; már nem ér a fejed tetejéig, de szügyig benne állsz. Az a rendszer az anyanyelvünk”.

• Miért ment Orbán Viktor Zalaegerszegre?
• Tud-e szépen veszíteni a politikai elit?
• Miért nem adakoznak az oligarchák?
• Létezik-e a kormánybarát konzervatív értelmiség?
• Hogyan mosolyog egy Fradi-drukker, ha a csapata kikap egy harmadosztályú együttestől?

A teljes cikket a Magyar Hang október 28-án megjelent, 2022/44. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!