Nehézsúlyú üzletemberek, fekete öves hadakozók

Nehézsúlyú üzletemberek, fekete öves hadakozók

A Sándor-palota által közreadott képen Lantos Csaba energiaügyi miniszter Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában kinevezése után a Sándor-palotában 2022. november 30-án (Fotó: MTI/Sándor-palota)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Csák János után újabb nehézsúlyú üzletembert hozott be a kormányába Orbán Viktor. A Magyar Hang a Fidesz működését jól ismerő forrása szerint a miniszterelnök nemcsak széles gazdasági háttérrel rendelkező új minisztere kapcsolatrendszerére, hanem egyeztetőképességére is számít. Ezzel elődje, a közismerten kompromisszumképtelen Palkovics László nem rendelkezett. Az energiaügyön kívül még egy új minisztérium is létrejött: külön tárcát kapott a Matolcsy György jegybankelnök ellenlábasának számító Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter – kettejük konfliktusa fideszes forrásunk véleménye alapján is árt az országnak.

Fél évvel a negyedik Fidesz-kormány megalakulása után máris változtatott a kormány összetételén Orbán Viktor: lemondott Palkovics László technológiai és innovációs miniszter, miután a kormányfő elvette tőle és külön minisztérium alá sorolta az energiaügyet. Ennek élére Lantos Csaba üzletembert, a MET Holding energetikai cég elnökét nevezték ki. Külön tárcát kapott az eddig tárca nélküli gazdaságfejlesztési miniszterként működő Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke is, aki közismerten konfliktusos viszonyt ápol volt felettesével, Matolcsy György jegybankelnökkel. Az, hogy az új kormányban legalább hat gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztérium van, eleve magával hordozta a kormányon belüli ellentéteket is.

„Nem klasszikus európai kormányszerkezet alakult ki tavasszal – ahol nagy ágazatokat lefedő tárcák működnek –, hanem személyre szabott vagy maradékelven alapuló megoldás született, ahol nincsenek pontosan meghúzva a tárcák közötti határok” – elemezte a helyzetet egyik forrásunk. Az év végi minisztercserének és a minisztériumok átszabásának azonban kifejezetten politikai háttere szerinte nem nagyon lehet, mert egyik miniszter mögött sem áll semmiféle politikai hatalom. A kormányfő gond nélkül cserélgetheti őket. – Úgy tűnik, ha a miniszterelnök valahol problémát lát, akkor a legegyszerűbb eszközhöz, a személycseréhez nyúl ahelyett, hogy részletesen elemezné a helyzetet – vélekedett.

• Miért hagyna fel a Fidesz az arroganciával?
• Jó választás-e a szakértők szerint Lantos Csaba?
• Milyen kihívásokkal kell szembesülnie?

A teljes cikket a Magyar Hang december 2-án megjelent, 2022/49. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!