Megérkezett az egyik első vendégmunkás-kolónia az akkugyáros ipari parkhoz

Megérkezett az egyik első vendégmunkás-kolónia az akkugyáros ipari parkhoz

Vendégmunkások által lakott ház Mikepércsen

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Mikepércs utcái szűkösek, a házak közel vannak egymáshoz. Talán ez is oka annak, hogy a több mint 5000 lakosú község lakói összetartanak. Ha korábban ez esetleg kevéssé is mutatkozott meg, az „óriásfalu” határába tervezett kínai akkumulátorgyár ügye mindennél jobban szemléltette ezt. Tavaly novemberben itt rendeztek először telt házas közmeghallgatást a gigagyár miatt, majd az itt élőkből alakult a „mikepércsi anyák” civil szerveződés, amely az első tüntetést megszervezte.

A település északi szegletében járunk. Az Irinyi utcában az ácsok tetőcserén dolgoznak, egyre gyakrabban fürkészik az eget, vastag felhők gyülekeznek. Az utcában a régi házakat sorra váltják az újak, talán száz méterrel lejjebb már kizárólag tágas, modern otthonok sorakoznak. Elegáns negyed. Mikepércs olyan népszerűvé vált a Debrecenből kiköltözők körében, mint egykor Józsa volt, a lakosok százszámra ingáznak a 8 kilométerre fekvő megyeszékhelyre.

Itt, az Irinyi utcában áll az a nagy családi ház is, amelybe a közelmúltban ázsiai vendégmunkások költöztek. – Mi három hónapja költöztünk a házunkba, a kínaiak már akkor itt voltak – mondta egy utcabeli.

• Hány vendégmunkásról tudnak az utcabeliek?
• Mit derítettünk ki az ingatlanról?
• „Értenek-e” a háznál szolgáló kutyák angolul?
• Válaszolt-e a ház új tulajdonosának képviselője a megkeresésünkre?
• Miről tájékoztattak a mikepércsi polgármesteri hivatalból?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 21-én megjelent, 2023/16. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!