Fideszes polgármester: Politikai öngyilkosság szembemenni a gőzhengerrel!

Fideszes polgármester: Politikai öngyilkosság szembemenni a gőzhengerrel!

Közmeghallgatás Mikepércsen a közeli akkumulátorgyár építéséről (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mikepércs önkormányzata nem akar akkumulátorgyárat a szomszédságába – jelentette ki Tímár Zoltán, a Debrecen melletti Mikepércs fideszes polgármestere a szerdai esti közmeghallgatáson. A fórumra zsúfolásig megtelt Mikepércs kultúrháza, amelynek fő témáját a település és Debrecen közötti ipari területen megvalósuló kínai CATL akkumulátorgyártó beruházása és annak lehetséges következményei adták.

Mint arról beszámoltunk, a kínai CATL 9000 munkavállalót foglalkoztató óriásüzemet épít, a gyáróriás beruházásának volumene a legnagyobb befektetés a magyarországi iparágban, amelynek nyomán Debrecen akkumulátorgyártó fellegvár lesz. A fórumon kiderült az is, hogy a CATL már egységes környezethasználati engedélyt is kért a gyártás elindításához.

Semmilyen tájékoztatást nem kapott az önkormányzat

Tímár Zoltán fideszes polgármester a közmeghallgatáson elmondta: semmiféle tájékoztatást nem kaptak az üzem érkezéséről. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis erre nem kötelezik sem a kínai vállalatot, sem a kormányt. Sőt: elmondása szerint az első informáló levél a CATL-től a közmeghallgatás előtt másfél órával érkezett, amelyben a cég meghívott képviselője közölte, hogy nem vesz részt a fórumon. Tímár Zoltán sérelmezte azt is, hogy neki kellett információk után mennie, és nem kaptak információt akkor sem, amikor a gyár képviselői Mikepércsen jártak.

– Ugye, tetszenek érteni: fideszes polgármester vagyok, mégis összehívtam ezt a fórumot. Politikai öngyilkosság szembemenni a gőzhengerrel! – jelentette ki az esemény egy pontján, hozzátéve: ez az ügy viszont nem lehet pártpolitikai kérdés. Mint mondta, évszázadok óta itt él a családja, nekik itt van földjük, itt a mikepércsiek életéről van szó.

– Gyorsan kell cselekednünk. A beruházás kiemelt állami projekt, így zöld utat kell kapjon mindenhol – fogalmazott Tímár Zoltán. Majd arról beszélt, számára fontos, hogy tisztában legyenek a település lakói azzal, milyen veszélyeket hordoz egy ilyen gigagyár. Mikepércs nem szeretne ilyen üzemet a település határában – jelentette ki. Ha viszont mégis megépül, akkor a kor legmagasabb technológiai szintjén épüljön meg, úgy, hogy ne veszélyeztesse a mikepércsieket – mondta. Az 5300 lakosú település vezetője azt ígérte, hogy ha a kormányhivatal olyan engedélyt ad ki, amely nem nyújt garanciákat, minden olyan vitatható ponton meg fogják támadni a bíróságon, amelybe bele tudnak kapaszkodni.

Tímár Zoltán bejelentette azt is: Mikepércs területén monitorozni fogják a levegőt, a talajt, a felszíni és a felszín alatti vizeket, ennek érdekében a következő fél évben felállítják ezeket a rendszereket. A polgármester azt kérte a helyiektől, hogy csatornázzák be az összes kérdést és félelmeiket az önkormányzathoz, hogy ezeket összefogják, és együtt lépjenek fel az érdemi válaszok érdekében.

Az eseményre egyébként ugyan meghívták Rácz Róbert főispánt, az üzemlétesítési eljárást lefolytató megyei kormányhivatal vezetőjét, illetve a CATL képviselőjét, de csupán egy-egy levelet küldtek. Papp László debreceni polgármester is kapott meghívót, ám ő sem vett részt a fórumon. Helyette a várost az önkormányzati tulajdonú, gazdaságfejlesztésben illetékes cég, az EDC Debrecen Nonprofit Kft.-t vezető Pécskay Zoltán képviselte.

Pécskay Zoltán azzal igyekezett nyugtatni a helyieket, hogy mikepércsiek és debreceniek egy hatásterületen élnek, ők is el szeretnék kerülni, hogy az üzem veszélyeztesse a környezetet. Elmondása szerint a CATL 2023 közepén kezdené az építkezést, és feltételezhetően 2025 körül indulhat a gyár termelése. A helyiek állítása szerint bizonyos előkészítő munkák már folynak.

„Ma Magyarországon megépülhet egy óriásgyár úgy, hogy a lakosságot meg sem kérdezik”

A hozzászólók leginkább a felszíni és a talaj alatti vizeket, a levegőt, a közvetlen környezetüket féltik. A beruházás debreceni kritikusai is leginkább attól tartanak, hogy nem lesz elég vize a megyeszékhelynek, főként, hogy a városvezetés Debrecen lakosságszámának növekedésével is számol. Egy mikepércsi a polgármesteri tájékoztató meghallgatása után azt állapította meg: ma Magyarországon megépülhet egy óriásgyár úgy, hogy a lakosságot meg sem kérdezik, egyetértenek-e a beruházással, vagy sem.

Egy helyi biológus, ökológus ugyanakkor bizakodásának adott hangot. Arról beszélt ugyanis, hogy ha a gyár a technológiai fegyelmet betartja, akkor biztonságos módon tud üzemelni. Ha nem tudják elkerülni a gyár megépítését, akkor Mikepércs számára az kell fontos legyen, hogy a létrehozandó monitorozó rendszerrel rászorítsa a céget a technológiai fegyelem betartására.

Veszélyben a víz?

Mások kevésbé voltak optimisták. Fábián István vegyész – a Debreceni Egyetem korábbi rektora, aki az ellenzéki előválasztáson is jelölt volt a visszalépéséig – arra hívta fel a figyelmet, hogy Debrecen polgármestere olyan technológia mellett kötelezte el magát, amit nem ismernek. Kijelentette: maga nem ismer olyan megbízható technológiát, amelyek megbízhatóan kiszűrik a nehézfémet a szennyvízből – jelentette ki.

Egy másik vegyész arról beszélt, hogy Debrecenben már az 1980-as években is problémát okozott a megfelelő tisztaságú víz biztosítása. Aggódását fejezte ki a szükséges víz biztosítása miatt, szerinte ugyanis ez kétséges. Megerősítette továbbá Fábián Istvánt abban, hogy a nehézfémek megfogása kémiailag nem lehetséges, és nem tudni azt sem, hogy hogyan tárolják majd a szennyvizet.

Egy újabb hozzászóló a zajszennyezés kockázatára hívta fel a figyelmet. Ennek apropóján a gödi Samsung-gyár zajhatása miatti panaszokra utalt. Tímár Zoltán úgy reagált, hogy a zajterhelést is szeretnék majd mérni.

A fórumon egyébként több ellenzéki politikus is részt vett. Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője egyebek mellett szintén a zajterhelés veszélyéről beszélt, ezt ugyanis a már Gödön működő Samsung akkumulátorüzeme miatt az ottani lakosok rendszeresen tapasztalják. Azt vetette fel, hogy hatástanulmány nélkül bűn idehozni az üzemet.

Tímár Zoltán szerint fontos, hogy egy irányba húzzanak, és azt szeretnék, Mikepércs továbbra is élhető település maradjon. Bejelentette azt is, hogy 2023. január 20-án lesz a környezetvédelmi eljárás értelmében szervezett közmeghallgatás. Szerinte erre kell készülni, mert arra mindenképpen el kell jönniük a gyár képviselőinek, ahol válaszolniuk kell a lakosság minden felvetésére.