A csönd ünnepe

A csönd ünnepe

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Bensőséges, meghitt, a szeretet ünnepe, de nagy leleplező. Kettős ünnep – természete szerint is. Ha boldog vagy, érzéseid karácsonykor megsokszorozódnak, mint a fenyőfa színes gömbjeinek fénye a gyerekek szemében. Ha boldogtalan, akár egy kívülről tökéletes népes családban is, a hiányokat és a veszteségeket is felnagyítva érzed ezen a napon. Hosszú idő kell ahhoz, hogy az emlékek családtagként üljenek az asztalhoz, és ez sosem abban a tempóban történik, ahogyan szeretnéd.

A világban nagy osztozkodások folynak, de mi idehaza többnyire csak jelzőkön és indulatokon osztozunk. Áruld el, milyen karácsonyt kívánsz embertársaidnak, és megmondom, ki vagy. Áldott karácsonyt kíván a hazai jobbközép, boldogot a politikailag semlegesek és a fiatalok legtöbbje, kellemes ünnepeket a legidősebb generációnak az a része, amelyiknek jó emlékei vannak a Kádár-rendszerről.

•  „A karácsony elsősorban együttlét: a családoddal, a barátaiddal vagy az emlékeiddel.”
• „A karácsony nem a szilveszter főpróbája.”

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent, 2022/52-53. karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!