A hatalom szennye

A hatalom szennye

Orbán Viktor fideszes képviselők gyűrűjében a Parlamentben 2024. február 26-án (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Természeténél fogva az erkölcsi felháborodás egy botrányos történésre adott azonnali, spontán, keresetlen, a haszonelvűséget figyelmen kívül hagyó reakció. A felháborodás képessége ép pszichére vall, a jó és a rossz között különbséget tenni tudó normalitás jele.

A kegyelmi ügy igazi mélységét az mutatja, hogy a hatalomból, vagyis a kormánypárti szavazókat képviselő társaságból ez a fajta képesség kiveszett, vagy ha még pislákol is, a hatalomféltés reflexe elnyomja. Amikor nyilvánosságra került az elítélt pedofil bűnsegédjének adott elnöki kegyelem, a hírről értesült jó érzésű magyarok legfeljebb abban nem értettek egyet, hogy a normasértésnek lesz-e következménye. A normasértés ténye nem lehetett vita tárgya egészséges lelkű bal- és jobboldaliak, hívők és ateisták, gyermekesek és gyermektelenek között. A miniszterelnök kínosan hosszú hallgatása, a propaganda mosdatási kísérletei, a kormánypártok magatartása a morális dimenzió észlelésére való képesség hiányát tanúsította. Az első érdeminek nevezhető válasz a közhangulat letapogatása után született meg, a lecsiszolt mondatok semmiféle spontán erkölcsi ítéletet nem tükröztek. Nem szívesen írok le ilyesmit, de itt nincs helye az elemzői finomkodásnak: a miniszterelnök és családi, baráti, üzleti/politikai környezete ijesztően amorális, a keresztény és azon túl az általános emberi civilizáció értékein pőre hatalmi érdekből, a nemzet erőforrásainak uralása, vagyona eltulajdonítása céljából bármikor átgázoló gépezet. Amely nem morális alapon, hanem pusztán hideg számításból áldoz fel államfőt, volt minisztert, vet oda a köz megvetésének történelmi keresztény egyházat.

• Mi utal arra a Fidesz propagandájában, hogy Balog Zoltánon kívül más közbenjárója is lehetett a botrányos kegyelemnek?
• Ereszt a rendszer, csordogál a nyilvánosságtól elzárt Fidesz-világ felgyülemlett szennye.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap március 7-ig kapható 2024/9. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!