„A meddőség betegségterhe felérhet egy daganatos kórképével”

„A meddőség betegségterhe felérhet egy daganatos kórképével”

Soltész Krisztina (Forrás: Soltész Krisztina)

 

– Fontos látni, hogy amikor a párok sikertelenül próbálkoznak, akkor minden hónap veszteség. Ez a bizonytalanság, kontrollálhatatlanság egy érzelmi hullámvasút, ami krónikus stresszt okoz. A krónikus stressz pedig hozzájárulhat a mentális állapotunk hanyatlásához – erről is beszélt Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus, a Budai Termékenységi Centrum vezetője a Magyar Hangnak adott interjújában.

Mint elmondta, fontosnak tartom, hogy átmenjen a közgondolkodásba, hogy a meddőséggel küzdő párok helyzete borzasztóan nehéz, ennek a betegségterhe felérhet egy daganatos kórképével. – Ehhez képest a környezet sokszor nem veszi komolyan – tette hozzá. Utóbbi sokszor az áldozathibáztatásban nyilvánul meg, például ha azt mondják a párnak, azért nem jön össze a gyerek, mert „rágörcsöltek” vagy éppen „nem is akarják igazán”. Fájdalmas az is, ha bagatellizálják a helyzetüket, mondván „nyugi, majd úgyis összejön”.

• De vajon hogyan támogathatjuk azt a barátunkat vagy családtagunkat, aki meddőséggel küzd?
• Hogyan érdemes kommunikálnia egy meddő párnak a környezetével?
• Mit tegyenek azok, akik gyermekvállalásba szeretnének fogni? Hogyan készüljenek fel erre fizikai és lelki oldalról?
• Egyáltalán van-e olyan helyzet, amikor helyénvaló rákérdezni egy párnál, mikor akarnak gyereket vállalni?

A teljes cikket a Magyar Hang március 17-én megjelent, 2023/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!